Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Tarihe karışan meslek: Terzilik

Tarihe karışan meslek: Terzilik

Bandırmalı eski terzi Kocaboz: ?Terzilik, artık tamirciliğe döndü?

Bandırma´da kaybolan mesleklerden biri de, terzilik.
Bandırma´nın en eski terzilerinden olup,17.4.1950´de, Karacabey´in Drama Mahallesi´nde doğan Halil İbrahim Kocaboz, ?Terzilik, artık tamirciliğe döndü? diyor.
Mesleğe, 1962 yılında, Karacabey´de, İstanbul´un tanınmış terzilerinden İzzet Tünver´in kalfası Hikmet Günay´ın yanında başladığını vurgulayan Kocaboz, şunları söylüyor:
?Çocukluk hayâlim, terzi olmaktı. Daha ilkokula giderken, annemin makinesinde dikiş dikmeye başladım. 1962 yılında, 11 yaşında, torpille girdiğim terzinin yanında da bu makineyi kullanmıştım. Çıraklık dönemimde çok şeyler öğrendim.?
1972 yılında, Bursa´nın ?Gazcılar? bölgesinde bir dükkan açar, Halil İbrahim Kocaboz. O dönemleri, ?mesleğin altın yılları? olarak niteleyerek, terzilerin, yanlarında dört-beş kalfa çalıştırdıklarına dikkat çeken Kocaboz, şöyle konuşuyor:
?Burada yaklaşık sekiz yıl süreyle çalıştım. Bu dönemde aldığım arsaya bir ev yaptım. Öyle ki, 1973 yılında, iyi maaş veren Bursa Merinos´a girmem için teklif aldım. Ancak kazancım o kadar iyiydi ki, terziliği bırakmadım. Daha sonra, Bandırma´da oturan anne ve babamın isteği üzerine, onları kıramayarak, 1978 yılında, Bandırma´ya yerleştim. Ancak, tüm ülke geneline konfeksiyon ürünlerinin egemen olmasıyla birlikte 1982-1983´lü yıllarda terzilik mesleği geriye gitmeye başladı. Kumaşların pahalı olması nedeniyle vatandaşlar, hazır giyime yöneldiler. Ismarlama elbise dikimi ortadan kalktı. Vatandaş, haksız da değil. Dikime harcayacağı parayla neredeyse üç takım elbise bile alabilir.?
ARTIK TERZİ YETİŞMİYOR
1996 yılında emekli olmasına karşın çalışmasını sürdüren Kocaboz, artık terzi yetişmediğinin altını özellikle çiziyor. Kendisinin üç çocuğunun da baba mesleğine özenmeyerek, başka işlerde çalıştıklarını vurgularken, şu değerlendirmede bulunuyor:
?Terzilik mesleği, artık tamirciliğe döndü. Yine de düzgün ve dürüst çalışırsan, ekmeğini kazanırsın. Bu arada, dikiş-nakış işleri de artık bayanların ellerine geçti. Onlar da, çeşitli kurslara katılarak dikiş-nakış yapıyorlar. Böylece de ailelerinin bütçelerine katkı sağlıyorlar.?
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli