Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Tarih öğretmeni Hakan Çağatay, “Menemen Olayı”nı anlattı

Tarih öğretmeni Hakan Çağatay, “Menemen Olayı”nı anlattı

Bandırma Haydar Çavuş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarih öğretmeni Hakan Çağatay, 23 Aralık 1930’da yaşanıp, İzmir’in Menemen ilçesinde şeriat isteyen bir grup tarafından 24 yaşında öldürülen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ola

Bandırma Haydar Çavuş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarih öğretmeni Hakan Çağatay, 23 Aralık 1930’da yaşanıp, İzmir’in Menemen ilçesinde şeriat isteyen bir grup tarafından 24 yaşında öldürülen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay olayıyla ilgili düşüncelerini açıkladı.
“Menemen Olayı”nın, cumhuriyetin getirdiği yeniliklere karşı şeriat isteyen bir grubun kanlı ve kaba kuvvete dayalı bir tepki hareketi olduğuna dikkati çeken Çağatay, “Menemen olayı, genellikle çok sinirlenmeyen bir kişiliğe sahip olan Mustafa Kemal Atatürk’ün çok sinirlendiği ender olaylardan biridir. Bu olay, yeni cumhuriyet için şok etkisi yapmıştır” dedi.
O dönemlerde etkili olan Nakşibendi tarikatının bugün de ülkemizdeki etkisini sürdürdüğünü belirten Çağatay, laikliğin, çağdaş ülkeler için öneminin altını çizerek, “Geri kalmış ülkelerdeki isyanlarda din çok kullanılır. Hiçbir devlet, kurallara uymayan bir yapının çıkmasına izin vermemelidir. Laiklik mutlaka korunmalıdır” diye konuştu.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı