Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Tarih fışkırıyor: Zeytinliadada ikinci kilise bulundu

Tarih fışkırıyor: Zeytinliadada ikinci kilise bulundu

Erdek Zeytinliadada yeni bir arkeolojik yapıt daha gün ışığına çıkarıldı. Adanın güney batısında, ikinci kiliseye ulaşıldı.

Erdek Zeytinliada`da yeni bir arkeolojik yapıt daha gün ışığına çıkarıldı. Adanın güney batısında, ikinci kiliseye ulaşıldı.
Zeytinliada kazılarını altı yıldan bu yana sürdüren ekibin başkanı, Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk, şu bilgiyi verdi:
"Adanın güneybatısında, üç nefli(oda, sahanlık), bazilikal plânlı bir kiliseye daha ulaştık. Ayasofya`nın plânını taşıyan bu kilise, büyük bir olasılıkla, M.S. 18. yüzyılda, adanın doğusundaki kilisenin terk edilmesi sonucu kullanılmaya başlanmış. Bu ikinci kiliseyi, apsis(mihrap) ve nefleri dahil, tüm mimari izleriyle gün ışığına çıkardık. İkinci kilisenin bulunduğu bu alan, belli bir yüksekliğe dek mimarisi, ana kayanın tıraşlanmasıyla oluşturulmuş. M.S. 18. yüzyıl, geç dönem Bizans mimarisine ait bu kiliseyi de arkeolojiye kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz."
Öte yandan, Ramazan Bayramı`nın sonunda turizme açılması beklenen Zeytinliada`da, Balıkesir`den gelen haritacılar, gps aletleriyle, uydudan yararlanarak adada, kazılmış mimari alanları hali hazırlarını çıkarma çalışmalarını sürdürüyor. 
Haber : Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı