Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Tamamlayıcı Sağlık Sigortalıya fark ücreti yok

Tamamlayıcı Sağlık Sigortalıya fark ücreti yok

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) kayıtlı olanlardan hastanelerde fark ücreti alınmıyor.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) kayıtlı olanlardan hastanelerde fark ücreti alınmıyor.
Tedavi hizmetlerinde fark ücretlerini ortadan kaldıran tamamlayıcı sağlık sigortasına 5 ayda 20 bin kişi kaydoldu. Çalışanlarını fark ücretinden koruyan kurumlar arasında bankalar başı çekiyor. Sigorta yaptıranlar, doğum dahil birçok tedavi alanında, Türkiye genelindeki anlaşmalı 200 özel hastaneye tek kuruş ödemeden hizmet alabiliyor.
Sağlıkta fark ücretlerinin sigorta kapsamında ödenmesi için hayata geçirilen Tamamlayıcı Sağlık Sigortası`na (TSS) 5 ayda 20 bin kişi kaydoldu. Özellikle büyük şirketler, çalışanlarını fark ücretlerine karşı korumaya alıyor. En son iki banka, çalışanları ve aileleriyle birlikte 15 bin kişiyi TSS`ye dahil etti. Benzer tedbirler, kamu kurumlarının da gündeminde. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1 Mayıs`tan itibaren 3 bin 500 çalışanının TSS`ye geçmesini istedi. Adalet Bakanlığı da hâkim ve savcılar için çalışma başlattı. TSS`ye bireysel geçenlerin sayısı ise 4 bine ulaştı. Sigortalılar doğum dahil birçok hizmette Türkiye genelindeki anlaşmalı 200 özel hastaneye tek kuruş ödemeyecek. Hedef, vatandaşın sağlıklı iken ödediği primler sayesinde, hastanede para sorunu ile karşılaşmadan tedavi imkânı yakalaması. Vatandaşın ödeyeceği primler, İstanbul içi ve dışı olarak ikiye ayrılıyor. Poliçe fiyatları İstanbul`da yıllık en düşük 250, Anadolu`da ise 168 lira. TSS, ayaktan işlemlerde test, tahlil, doktor ücreti, radyoloji ve fizik tedaviyi kapsıyor. Yatarak tedavi de dahili ve cerrahi yatışları. Mevcut durumda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özel hastanelere vatandaşa verdikleri hizmet karşılığında belirli ücretler ödüyor. Hastaneler de bunun dışında vatandaştan fark ücreti tahsil ediyor. Sigortalama, üniversite hastaneleri için de geçerli. İstanbul Üniversitesi`nin iki tıp fakültesi tamamlayıcı sigorta için anlaşma yaptı. Sigortalı hastanın saat 17.00`den sonra ödeyeceği hoca farkı, bu sigorta kapsamına dahil edilecek. Uygulamada belirli sınırlamalar bulunuyor. Ayakta tedavilerde yılda 6 kez hastaneye gidişlerde sigorta devrede olacak. Yatarak tedavilerde ise sınırlama yok. SGK yetkilileri, 50 milyar lirayı bulan sağlık harcamalarının bu sistemle normale çekileceğini düşünüyor. Tamamlayıcı sağlık sigortası oranı Fransa, Hollanda, Avustralya gibi ülkelerde yüzde 90`larda.
Muayene katılım payı alımına ise devam
Tamamlayıcı sağlık sigortasında süre 1 yıl. TC vatandaşı olmak ve 60 yaşını geçmemek şart. 55 yaş ve öncesi ilk defa sigortalandığında, poliçelerin kesintisiz olarak devam etmesi halinde 60 yaşından sonra da yenilenebiliyor. Hastanelerde devletin aldığı 12 liralık muayene katılım payı, sigorta kapsamında değil. Genel Sağlık Sigortası Kanunu`na göre katılım payı özel sigorta kapsamına alınamıyor.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli