Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

TAHTACI TÜRKMENLERİ ZEYTİNLİDE BULUŞTU

TAHTACI TÜRKMENLERİ ZEYTİNLİDE BULUŞTU

Balıkesirin Edremit ilçesi Zeytinli Belde Belediyesi ile ülke genelinde 23 şubesi bulunan Tahtacı Kültür Dernekleri Genel Merkezinin ortaklaşa Atakum Mahallesi

Balıkesir`in Edremit ilçesi Zeytinli Belde Belediyesi ile ülke genelinde 23 şubesi bulunan Tahtacı Kültür Dernekleri Genel Merkezinin ortaklaşa Atakum Mahallesi Deniz Düğün Salonunda düzenlediği "1. Tahtacı Semahları Etkinliği" 19 yöresel grubun sergilediği Semah törenleri ile sona erdi.
Zeytinli Beldesi Atakum Mahallesi Deniz Düğün Salonunda düzenlenen "1. Tahtacı Semahları Etkinliği"ne saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlandı.
"Değerli canlar birinci Tahtacı Semahları Etkinliklerine hepiniz hoş geldiniz. Burada Mersinden, Çanakkale`ye kadar tüm Tahtacı Samahlarını izleyeceksiniz" diyen Edremit Tahtacılar Şube Başkanı Erdoğan Kar, 1Tahtacılar Adana`dan, Çanakkale`ye kadar kıyı dağlarında geçimini ormancılıkla sağlayan Oğuz Türklerinin bir koludur. Bizlerde Sarı Saltuk`tan bu yana Kaz Dağlarını yurt tutmuşuz. Yüzlerce yıl Kazdağı`nın kâh eteklerinde kâh zirvesinde yurdumuzu kurup cemimizi toplayıp semahımızı oynamışızdır. Diğer yerlerdeki tahtacı kardeşlerimize bulundukları yerlerde cemlerini toplayıp semahlarını yapmalarını temenni ediyoruz. Şimdi burada hepimiz buluştuk. Durduğumuz yer Tur gördüğümüz Didar olsun" dedi.
Türkiye`de 300 köy`e yerleşmiş bulunan, Türkiye`de 23 şubesi olan Tahtacı Kültür Dernekleri Genel Merkezinin hedefinin Federasyon kurmak olduğunu ve siz değerli canlara yılbaşında Federasyon müjdesi vermek istediğini açıklayan Tahtacı Kültür Dernekleri Genel Başkanı Yolcu Bilginç, "Biz Tahtacılar bu memlekette barışı istiyoruz. Ülkemizde hep birlikte kardeşçe yaşamayı temenni ediyoruz. Tüm Tahtacılar Cumhuriyet Güç Birliğinde buluştuk. Örgütlü olarak çalışıyoruz. Aleviler Örgütlü bir şekilde geliyor. Tahtacı semahlarının inancımızda önemli bir yeri vardır. Semahta müzik, dans, şiir ve estetik vardır. Biz kültürümüzü semahlarımızda yaşatmaktayız. Bu günkü birincisi düzenlenen Tahtacılar Etkinliğine katılan tüm canlara saygılarımı sunuyorum teşekkür ediyorum" dedi.
Türkiye`nin 18 İlinden bu günkü etkinliğe katılan Semah Tahtacı Kültür Derneklerine `Şenliğimize hoş geldiniz` diyen ve Zeytinliye gelen semah ekiplerini burada ağırlamaktan büyük onur duyduğunu ifade eden Zeytinli Belediye Başkanı Hasan Arslan, "Tahtacılar gerçek çevrecidir. Kültürlerin temeli birlik, beraberlik, barış, hoş görü, insan ve doğa sevgisi olan Mustafa Kemal Atatürk ve onun kurduğu demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyetine derinden bağlı Tahtacılar felsefesine Türkiye`de şu anda büyük ihtiyaç vardır. Tahtacılar Adana`dan, Toroslar`ın tamamından Çanakkale`ye kadar olan bölgelerde yaşayan Mustafa Kemal Atatürk ve onun kurduğu demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyetine derinden bağlı Oğuz Boyu Türkmenleridir. Doğaya saygılı paylaşımcı insanı seven felsefeler doğayı ve insanı kurtarabilir. Bu etkinliğimizin tahtacı kültürünün yaşatılması tanıtılması ve geliştirilmesine önemli katkı sağlayacağının inancındayım" dedi ve Tahtacı Dernekleri Genel Başkanı Yolcu Bilginç ve çalışma arkadaşlarına, katkılarından dolayı tüm Tahtacı Köy Muhtarlarına ve Zeytinli Belediyesi çalışanlarına teşekkür etti.
Sema gösterileri ile 2 Gün süren "1. Tahtacı Semahları Etkinliğine" Zeytinli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Güre Belediye Başkanı Kamil Saka, Edremit CHP İlçe Başkanı Yurt Yıldırım, Edremit MHP İlçe Başkanı Ahmet Soylu, CHP Zeytinli Belde Başkanı Kadir Koşma, CHP Edremit İlçe Kadın Kolları yönetimi, Zeytinli Belediyesi Meclis üyeleri, Mehmet Ertaş, Özkan Saka, Muhtarlar ve Türkiye`nin muhtelif İllerinden gelen Tahtacı Türkmenleri katıldı.                  Enver Dolgun


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli