Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Süt üreticileri HAY-KOOPun verdiği fiyatı beğenmedi

Süt üreticileri HAY-KOOPun verdiği fiyatı beğenmedi

Manyas Süt Üreticileri Birliği, Balıkesir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliğinin (HAY-KOOP) süte verdiği fiyata tepkili.

Manyas Süt Üreticileri Birliği, Balıkesir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği`nin (HAY-KOOP) süte verdiği fiyata tepkili.
Manyas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Karaman, Balıkesir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliğini süt fiyatlarını düşürme girişimlerine tepki gösterdi.
Karaman, yaptığı açıklamada Manyas, Gönen, Bandırma ile bazı çevre ilçelerde 2012 Ekim ayı itibarı ile Mart 2013 sonuna kadar altı aylık süre zarfında süt fiyatlarının Ulusal Süt Konseyince  90 kuruş olarak tavsiye edildiğini, ancak Balıkesir merkez ile çevrede ki bazı ilçelerde fiyatların 75-85 kuruş arasında değiştiğini, Balıkesir Hayvancılık Kooperatifler Birliğinin Ulusal Süt Konseyi Başkanlığına başvurarak fiyatların değişkenlik gösterdiği iddiası ile 1 Mart tarihi ile yeni dönemi kapsayacak olan fiyatların yeniden belirlenmesini istedi.
Bölgelerinde ki süt fiyatlarına müdahalede bulunulmasına tepki gösteren Karaman "Biz birlik olarak il genelinde sütü işletmeciye teslim edene kadar hijyen bir şekilde ve krom güğümler kullanarak teslim ediyoruz. İşletmeler haklı olarak bizdeki sütün kalitesi ve ulaşım olanakları nedeni ile kilosunu altı ay süre ile 90 kuruşa satın aldılar. HAY-KOOP`un bu anlamsız çıkışını anlayamıyorum. Süt müstahsilinin üç kuruşuna göz dikip, işletmelere yaranmak onlara bir şey kazandırmaz. HAY-KOOP üreticinin mi? yoksa işletme sahibinin mi yanında? duruşunu belli etsin."dedi.
Manyas`tan gelen tepkiyi değerlendiren HAY-KOOP Başkanı Cemil İlcan ise Ulusal Süt Konseyinin belirlediği fiyatın ülke genelinde bozulduğunu, bazı firmaların Balıkesir`de konsey fiyatını uygulamaya diretirken aynı firmanın başka bir ilde konseyin belirlediği fiyatın altında alım yaptığını Balıkesir`de faaliyet gösteren yerel süt işletmelerinin sadece il genelinde süt aldıkları için maliyetleri yüksek buldukları ve haksız rekabet nedeni ile süt alımını bırakma ya da faaliyeti terk etme noktasında olduklarını söyledi.
İlcan "Ulusal Süt Konseyi sisteminden hangi firmanın hangi bölgeden hangi fiyata süt aldığını Birlikler tespit etsin. Haksız rekabet önlensin. Belirlenen altı aylık süre olan 31 Mart tarihine kadar belirlenen fiyat piyasayı sıkıntıya düşürecektir" açıklamasında bulundu.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli