Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Sürücülere uyuşturucu testi geliyor

Sürücülere uyuşturucu testi geliyor

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), uyuşturucu veya keyif verici madde etkisi altında araç kullanan sürücülerin denetlenmesine yönelik çalışma yürütüyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), uyuşturucu veya keyif verici madde etkisi altında araç kullanan sürücülerin denetlenmesine yönelik çalışma yürütüyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 30 Mayıs`ta Ankara`da toplanan Karayolları Güvenliği Yüksek Kurulu`nda, uyuşturucu ve keyif verici madde etkisinde araç kullanan sürücülerin, adli makamların iznine gerek olmaksızın güvenlik personeli tarafından denetlenmesi kararı alınmıştı.
TÜKÜRÜK NUMUNESİ ALINACAK
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, bunun üzerine, Adalet Bakanlığı yetkilileriyle temasa geçerek, polisin uyuşturucu denetimi için sürücülerden tükürük numunesi almasında herhangi bir yasal engel olup olmadığını sordu.
Emniyet yetiklileri, Adalet Bakanlığı`nın sürücüden numune alınmasında yasal engel bulunmadığını belirtmesi üzerine, uyuşturucu veya keyif verici madde etkisi altında araç kullanan sürücülerin denetlenmesine yönelik çalışma başlattı.
Uygulama yeni yıldan itibaren başlayacak
Emniyet Genel Müdürlüğü, tükürükten uyuşturucu tespit eden cihazlardan ihaleyle satın alarak yılbaşından itibaren tüm illere gönderecek. Trafik polisleri, yol kontrollerinde, tıpkı alkol gibi uyuşturucu testi de yapacak. Herhangi bir olaya ya da kazaya karışan sürücüler de uyuşturucu testinden geçirilecek. Tek kullanımlık aparatlarla sürücülerden alınacak tükürük numunesi, uyuşturucunun türünü dahi belirleyen bu cihazlarda test edilecek.
Uyuşturucu kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında yasal işlem başlatılacak, sürücüler daha kapsamlı testler için hastaneye götürülecek. Polis, bu sürücüler hakkında savcıya da bilgi verip, savcının talimatına göre hareket edecek.
Tedavi ya da hapis
Türk Ceza Kanunu`na göre, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduranlar, bir yıldan iki yıla kadar hapis ile cezalandırılıyor.
Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi hakkında, tedaviye ve denetimli serbestlik tedbirine de hükmolunuyor. Bu kişi hakkında kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmaktan dolayı verilen ceza ancak tedavi ve denetimli serbestlik tedbirinin gereklerine uygun davranmaması halinde infaz ediliyor.
Karayolları Trafik Kanunu`na göre, uyuşturucu veya keyif verici madde ve alkollü içki alması nedeniyle güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş kişilerin kara yolunda araç sürmeleri yasak.
Uyuşturucu veya keyif verici madde alarak araç kullanan sürücülere bin 306 lira ceza veriliyor ve bu kişilerin sürücü belgesine süresiz el konuluyor.
Ancak Anayasa Mahkemesi, sürücülerin ehliyetine süresiz el koyma hükmünü, hakkaniyete aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etmişti.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli