Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Su kaybının maliyeti çok büyük

Su kaybının maliyeti çok büyük

Su kaybımızın maliyeti yıllık 5 milyar lira olarak açıklandı.

Su kaybımızın maliyeti yıllık 5 milyar lira olarak açıklandı.
Türkiye´de yıllık 2 milyar metreküp su, yani barajdan çıkan suyun % 43´ü henüz musluğa ulaşmadan kaybolup gidiyor. Su kaybının ülke ekonomisine maliyeti yılda 5 milyar lira. İklim değişikliği ve eskiyen altyapılar nedeniyle yaşanan su sıkıntılarına dikkati çekmek, kayıp ve kaçak su konusunda çözüm üretmek amacıyla 28-29 Eylül 2015 tarihlerinde İstanbul´da Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu düzenlenecek.
Nüfus ve gelir düzeyinin yükselmesiyle birlikte her geçen gün suya olan talep artıyor. Ancak su kayıp ve kaçakları nedeniyle suyumuzun % 43´ünü daha görmeden kaybediyoruz. Gerek eskiyen altyapılardan gerekse iklim değişikliğinden kaynaklanan su kayıp ve kaçakları, su tüketiminin en yoğun olduğu Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında 2 katına çıkıyor.
Su kayıplarını % 10 seviyelerine getirmeliyiz
Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) Başkanı Yasin Torun, Türkiye´deki su kaybının vehametine işaret ederek, şöyle konuştu: Gelişmiş ülkelerde su kayıp oranları % 10 ila 20 arasında. İstanbul´da 28-29 Eylül tarihlerinde düzenleyeceğimiz Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu´nda, Türkiye´de su kayıp ve kaçakları ile nasıl mücadele edileceğini ve ülkemizdeki kayıp ve kaçaklarını gelişmiş ülkeler seviyesine nasıl getireceğimizi tartışacağız.?
İçme Suyu ve Dağıtım Sitemlerinde su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği´ndeki değişiklikten bahseden Torun, belediyeler ve su kanalizasyon idarelerinin mevcut kayıp ve kaçak oranlarını 5+4 yıl içinde % 25 seviyesine çekmek durumunda kalacaklarını açıkladı.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: kaybının maliyeti büyük
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli