Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Sözat, Susurluk şekerin üretime geçmesini istedi

Sözat, Susurluk şekerin üretime geçmesini istedi

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, özelleştirme kapsamına alınan Susurluk şeker Fabrikasının bu kapsamdan çıkarılıp, acilen üretime geçmesini istedi.

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, özelleştirme kapsamına alınan Susurluk şeker Fabrikasının bu kapsamdan çıkarılıp, acilen üretime geçmesini istedi.
Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, "Susurluk Şeker Fabrikasının acilen özelleştirme kapsamından çıkarılarak üretime geçmesi gerekmektedir bu gelişmenin eski yıllarda olduğu gibi hem ülkemize hem bölgemize faydası olacaktır" dedi.
Sözat, Susurluk ekonomisinin can damarı olan şeker fabrikası ile ilgili basın açıklaması yaptı.
Sözat, yaptığı açıklamada Türkiye`nin eskiden şeker ihracat eden bir ülke olduğunu hatırlatıp, şimdi ise şeker ithal eden bir ülke olduğunu söyleyip, Türkiye`ye kaçak yollarla 500 bin ton kaçak şeker girdiğini öne sürdü.
Türkiye`de nişasta bazlı şeker üretimi arttığı için buna hükümetin de kotasını arttırıp teşvik ettiğini kaydede Sözat, "Bu üretilen şekerin maliyeti düşük olduğu için şeker pancarından üretilen şekerle rekabet etmesi mümkün değildir. Bu nedenle pancardan üretilen şekerin maliyetinin yüksek olmasından dolayı, düşük maliyetli nişasta bazlı şekerle rekabet edemiyor. Vatandaşımız da ucuz şekere yükleniyor bununda sağlık yönünden sıkıntıları var. Nişasta bazlı şekerler GDO lu mısırdan üretiliyor. Bunun için Nişasta bazlı şeker üretimini daraltmak gerekmektedir" dedi.
Şeker pancarından üretilen şekeri de desteklemek gerektiğini işaret eden Sözat, Acilen 25 tane şeker fabrikası özelleştirme kapsamın da bunlardan birisi de Balıkesir Susurluk Şeker Fabrikası olup ve özelleştirme kapsamından Balıkesir Susurluk Şeker Fabrikasının çıkartılması lazım olup, 2 yıldır çalıştırılmayan tesislerde üretime başlanması gerekmektedir. Bundan, Balıkesir çiftçisi kazançlı çıktığı gibi gizli işsizlik dediğimiz istihdam konusunda da büyük katkıları olacaktır" şeklinde konuştu.
Sözat, devam eden konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Acilen özelleştirme kapsamından çıkarılacak Susurluk Şeker Fabrikasında şeker üretimine bu sene veya gelecek yıl başlatılmasını istiyoruz. Çünkü özelleştirilip satılan tarımsal sanayinin şimdiye kadar tarıma, ekonomiye katkısı olmadı. AKP`nin iktidara geldiği 2002`ye kadar yapılan özelleştirmelerden elde edilen para 6-7 milyar dolardı. 2002-2012 arasında ise 10 yıl içersinde özelleştirmeden elde edilen para miktarı 35 milyar dolar civarındadır. Bu para ile Türkiye de ne yapıldığını merak ediyorum? Borçlarımızın ödenmesinde kullanıldı desek ödenmediğini görüyoruz. 2002`ye kadar olan iç ve dış borçları 2002 ile 2012 arasında 2 misli olmuş artmış. Tarım sektörü sıkıntı içinde biz ne kadar tarımı kurtarmak için çabalasak ta yeterli desteği görmediğimiz sürece bizim çabalarımızla kurtarmamız yetmeyecektir. Bu söylemlerimiz göz ardı edilmesin dikkate alınsın istiyoruz.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli