Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Sonbaharda Sağlığınızı Koruyun

Sonbaharda Sağlığınızı Koruyun

Yaz aylarının ve uzun bir tatil döneminin geride kaldığı şu günlerde, sonbaharı sağlıklı geçirebilmek ve kışa hazırlanmak için beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek gerekiyor.

Yaz aylarının ve uzun bir tatil döneminin geride kaldığı şu günlerde, sonbaharı sağlıklı geçirebilmek ve kışa hazırlanmak için beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek gerekiyor. Yazdan kalan kilolardan kurtulmak için şok diyetlerden uzak durmak ve soğuk havayı bahane ederek hareketsiz kalmamak da önemli. Kışa sağlıklı ve dinç bir şekilde hazırlanmak için mevsim geçişlerinde fazla kilolardan kurtulmak ise bahar yorgunluğunun olumsuz etkilerinden koruyor.  
Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü`nden Dyt. Ceren Aktaş, kışa girerken sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulundu.
Tatil dönüşü aç kalmadan sık aralıklarla beslenin 
Uzun yaz tatilinde beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle alınan kilolar, tatil sonrası şok diyetlerle verilmeye çalışılmaktadır. Tatil sonrası kışa girerken yapılan en büyük yanlışlardan biri, kilo alan bireylerin öğün atlama veya tam gün aç kalma gibi yöntemlere başvurmasıdır. Bu tür yanlış uygulamalar metabolizmayı olumsuz etkiler. Vücut kıtlık sendromuna girerek aldığı her besini yağ olarak depolar. Bu nedenle kışa girerken yazın alınan kilolardan kurtulmak için öncelikle öğün atlamadan 2-2.5 saatlik aralıklarla beslenmek gerekir. Ana öğünlere ek olarak ara öğünler de beslenmeye dahil edilmelidir. Aç kalmak ve öğün atlamak bir sonraki öğünde daha fazla besini daha hızlı bir şekilde tüketmeye neden olur. Tatil dönüşü bir süreliğine tatlı tüketimini sınırlandırmalıdır. Ancak tatlı yeme isteği bastırılamadığı zamanlarda şerbetli tatlılar yerine daha hafif olan sütlü tatlılar tercih edilmelidir. 
Mevsim geçişlerinde su tüketimini ihmal etmeyin
Sonbahar döneminde ve kışa girerken terleme nispeten azaldığı için direkt olarak bu durumdan sıvı alımı da nasibini almakta ve bu durum uzun vadede halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi durumlara yol açmaktadır. Benzer bir etki de kış aylarından ilkbahara geçişte sıvı kaybının artmasına paralel olarak, kayıpların karşılanamaması ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Her iki durumda da "bahar yorgunluğu" şeklinde yorumlanan bu durumun vücuttaki sıvı dengesi ile yakından ilişkisi bulunmaktadır. Bu iki mevsimsel geçiş döneminde de günde 2-2.5 litre su tüketilmesi gerekmektedir. 
Sofranızdan sebze ve meyveyi eksik etmeyin
Mevsimsel geçiş dönemlerinde hastalıklardan korunmak ve savunma mekanizmasını güçlendirmek için beslenmeye gerekli oranlarda vitamin içeriği bulunan bol miktarda sebze ve yeterli miktarlarda meyve eklenilmelidir. Ayrıca beslenmede kuru baklagiller, kepekli tahıllar (esmer ekmek, kepekli makarna, bulgur vb.) gibi lifli besinlere de yer vermelidir. Lifli besinlerin tüketimi kabızlık sorununa da engel olacaktır.
Yağmurlu havada da yürüyüş yapın 
Havaların soğumaya başlaması ile fiziksel aktivite azalmaktadır. Hava yağmurlu olsa da yağmurdan koruyucu önlemler alarak uzun mesafeli yürüyüşler yapılabilir. Ne kadar çok hareket edilirse, o kadar çok kalori yakılır. Yaşamda ve günlük aktivitelerde yapılacak küçük değişiklikler her gün yakılan kalori miktarını da artıracaktır. Asansör yerine merdiven kullanmak, arabayı işyerinden uzağa park edip geri kalan mesafeyi yürümek, arkadaşlar ile kahve içmek yerine mağazaları dolaşmak, köpeği gezdirmek, bahçe işleriyle uğraşmak ya da evi temizlemek fazladan kalori harcatan aktivitelere örnek olarak gösterilebilir. Bu tip değişikliklerle günlük ortalama en az 100 kalori yakılabilir.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli