Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Soma raporu`na CHP`den itiraz

Soma raporu`na CHP`den itiraz

Soma Araştırma Komisyonunda görevli CHP'li üyeler, Soma Komisyonu Raporuna şerh koyup, bu raporla siyasi sorumlulukların üzerinin örtüldüğünü öne sürdü.

Soma Araştırma Komisyonunda görevli CHP’li üyeler, Soma Komisyonu Raporuna şerh koyup, bu raporla siyasi sorumlulukların üzerinin örtüldüğünü öne sürdü.
CHP Soma Araştırma Komisyonu üyesi milletvekilleri Namık Havutça, Özgür Özel, Sakin Öz ve Hasan Ören, komisyon raporuna ilişkin 230 sayfadan ve 10 bölümden oluşan Muhalefet Şerhi (Ek Görüş) hazırladı.
CHP’nin Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyeleri, komisyon raporuna ilişkin yazdıkları muhalefet şerhiyle ilgili Meclis’te basın toplantısı düzenledi.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, komisyonun, siyasi sorumlulukların üzerini örtmek gibi bir çaba içinde olduğunu söyledi. Soma faciasından sonra madenlerde yaşanan iş cinayetlerinde 40 işçiden daha fazla işçinin hayatını kaybettiğini belirten Havutça, tedbir alınmazsa bundan sonra da kazaların devam edeceğini açıkladı.
“Sağlıklı işleyen demokrasilerde siyasi sorumluların derhal istifa etmesi gerekirdi” diye konuşan Havutça, komisyon raporundaki teknik analizlerle siyasi sorumluluğun yok sayıldığını savundu.
Havutça, “Eğer siyasal sorumlular hesap vermezse madenlerde ölümler devam edecektir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile ilgili Meclis’te soruşturma komisyonu kurulmalıdır.”
Havutça: “AKP Balıkesir’de tarımı bitirdiğinden çiftçiler maden işçiliğine mahkum edildi”
Havutça, muhalefet şerhinde facianın etkilerine şu görüşlere yer vererek değerlendirdi: “Soma’ya yakın Balıkesir’in ilçelerinin köylerinden Soma’ya madende çalışmaya giden Savaştepeli, İvrindili, Dursunbey, Bigadiç ve Susurluklu 103 Balıkesirli işçi faciada yaşamını yitirmiştir. Soma faciasında yaşamını yitiren işçilerin aileleri, yakınları hatta faciadan kurtulan işçilerin kendileri ile yaptığımız görüşmelerde, tarıma dayalı geçimin bitmesi üzerine madenlerde çalışmaya yöneldiklerini söylemişlerdir. Balıkesir’de tarımın bitirilişi ile yoksulluğun ve işsizliğin artışı ile birlikte köylülerin maden ocaklarında çok düşük ücretlerle çalışma taleplerinin arttığı da gözlenmiştir. Soma faciası, Balıkesir’de iktidarın politikalarının iflas ettiğinin bir göstergesi, tarım politikalarının olumsuz bir sonucudur. Türkiye’nin en verimli arazilerine sahip Balıkesir’de tarımın bitirilişi ile çiftçi aileleri geçimini sağlayamaz hale gelmiştir. Tarım ürünü destekleme fiyatları yıllarca aynı seviyede kalırken, başta mazot ve gübre olmak üzere maliyet girdileri ise sürekli artmış, üretici kazanamamış, borçlu hale gelmiş ve sonunda çiftçiler tarımı bırakarak, kendileri ya da çocukları 40-50 lira yevmiye almak için madenlerde işçi olarak çalışmaya başlamıştır. Türkiye’de toplam işlenen tarım alanları 2000 yılından 2013 yılına kadar % 10 daralarak, 26,4 milyon hektardan 23,8 milyon hektara gerilemiştir. Tarım ve hayvancılığın başkenti sayılan Balıkesir’de 2008 yılı TÜİK verilerine göre 513 bin 718 hektar olan tarım alanı 2013 yılında 439 bin 129 hektara kadar düşmüştür. Yani 5 yılda yaklaşık 75 bin hektar tarım arazisi terk edilmiştir. Balıkesir’de kayıtlı çiftçi sayısı 2012-2013 döneminde % 14 azalmış ve 5.130 çifti tarımı terk etmiştir. Balıkesir’deki durum bir sonuçtur. AKP’nin tüketen, yok eden, tarım politikalarının bir sonucu olarak karşımızda durmaktadır. Bu durum Türkiye’nin aynasıdır. Çiftçiler tarımdan para kazanamıyor ve tarımı terk ediyor. Balıkesir’de çiftçinin yaşadığı bu dram Türkiye’nin her yerinde yaşanmaktadır.”



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu