Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

SOĞUK HAVALARDA ROMATİZMAYA DİKKAT

SOĞUK HAVALARDA ROMATİZMAYA DİKKAT

Romatizmal hastalıklar, kas iskelet sistemini ilgilendiren tüm ağrılı durumlardır. Bu hastalık grubu hastanın yaşam kalitesini, ekonomik ve sosyal hayatını olumsuz etkilemektedir.

Romatizmal hastalıklar, kas iskelet sistemini ilgilendiren tüm ağrılı durumlardır. Bu hastalık grubu hastanın yaşam kalitesini, ekonomik ve sosyal hayatını olumsuz etkilemektedir.  
Her mevsimde kendini hissettiren romatizmal hastalıklar, kış aylarında daha belirgin olarak hastaları etkileyebilir. Soğuk havaların belirgin bir biçimde yaklaştığı şu günlerde romatizma hastaları da şikayetlerinin artmaması için gerekli önlemleri almalıdır. 
Memorial Dicle Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü`nden Uz. Dr. Rabia Taş Keskin, romatizma hakkında bilgi verdi.
Yağmur yağacağını hissettiren ağrılara dikkat 
Soğuk havalardan en çok etkilenen romatizmal hastalıkların başında, tıpta kullanılan adıyla "osteoartrirt" yani kireçlenme gelmektedir. Kireçlenme tipik olarak diz, kalça, el ve omurgaları etkiler. Havaların soğumasıyla oluşan basınç değişikliklerini hasta eklemlerinde hisseder ve yağmur yağmadan günler önce dizde ağrı, sızı şikayetleri başlar. 
Kadınları daha çok etkiliyor 
Soğuk hava, yüksek basınç, nem hastaların şikayetlerini artırır. Bu duruma kadınlar daha duyarlıdır. Soğuk havalar ve basınç-nem oranının yüksek olduğu yerlerde eklem içinde bulunan kayganlaştırıcı sıvının akışkanlığı ve dağılımı değişir. Bu da ağrıların artmasına neden olur. Ancak bu durum romatizmaya sebep olmaz veya tek başına romatizmayı düşündürmez.
Sağlıklı insanlarda da ağrı görülebiliyor
Soğuk hava, yüksek basınç ve nem nedeniyle oluşan şikayetler tamamen sağlıklı bireylerde de görülebilir ve kişisel duyarlılıkla ilgilidir. Bu gibi durumlarda ağrıları artan hastaların kendilerini iyi hissedecek şekilde iyi ısıtılmış ortamda bulunması. Dışarıda özellikle eldiven atkı ile el eklemlerini ve boyun omurlarını soğuktan korumalı ayakkabı seçiminde yumuşak tabanlı ayağın ortopedik aksını bozmayan ayakkabılar tercih edilmelidir.
Tedavi yöntemi nedene göre değişiyor
Kışın artan eklem ağrılarının tedavisi ağrıya neden olan hastalığa göre değişir. Eğer ağrının nedeni kireçlenme ise dinlenmek, kilo vermek, bazen sıcak bazen de soğuk uygulama yapmak, anti romatizmal ilaçlar, fizik tedavi ve egzersiz geçerli yöntemlerdir. Ağır romatizmal hastalıklarda ilaç tedavisi önceliklidir. Ağrılarının bunlardan hangisinden kaynaklandığının ayırımını bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı rahatlıkla yapabilir. Bu nedenle bu yakınmaları olan hastaların FTR polikliniğine başvurmaları gerekir.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı