Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Sistem değişiyor, her emekliye farklı zam düşünülüyor

Sistem değişiyor, her emekliye farklı zam düşünülüyor

Her emekliye farklı zam gündeme geldi.

Üzerinde çalışılan yeni sisteme göre, zam oranında emeklilerin geçim durumuna ve yaşına bakılacak. Yaşlı ve geçim sıkıntısı çeken emekliler, % 100 zam alabilecek.
11 milyon emeklinin zam sisteminde değişiklik gündemde
Her emekliye farklı zam getirecek bir sistem üzerinde çalışılıyor. Buna göre, zam oranında en önemli kriter geçim durumu ve yaş olacak.
Yeni sistem hayata geçerse yaş, geçim durumuna göre belirlenecek zammı daha yukarı çekecek. Yaşlı emekli daha yüksek oranlı zam alabilecek. Hem yaşlı hem geçim sıkıntısı çeken emekliler en yüksek zammı alacak. Bakıma muhtaç hale gelmiş ve geçim sıkıntısı yaşayan emeklilerin maaşında % 100 artış yapılabilecek. 80 yaş ve üzerinde 740 bin civarında emekli bulunuyor. Hem yaşa hem de geçim durumuna bakılacak yeni sisteme göre, bu emeklilerin bir kısmı % 100 zam alabilecek.
Yaşlılık zamlarında sistem kademe kademe aşağıya çekilecek. Örneğin; hem geçim hem de yaşlılık kaynaklı bakım sıkıntısı çeken 75- 80 yaş arasındaki emeklilere, 80 yaş üzerine yapılacak zamdan biraz daha az ama yine de 50 yaş emekli zam oranından çok daha yüksek zam verilmesinin yolu açılacak. Yeni sistem hayata geçerse, halen çalışan emeklilere ise daha stabil oranda zamlar söz konusu olacak.
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli