Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Şirinçavuş ayağa kalktı

Şirinçavuş ayağa kalktı

?Termiğe inat, yaşasın hayat?

Bandırma´ya bağlı eski köy, yeni mahalle Şirinçavuş´ta, yerleşim merkezine 500 metre uzaklıkta kurulması plânlana termik santral ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapıldı. Şirinçavuş´taki bir kahvehanede gerçekleşen toplantıya CHP Balıkesir Milletvekilleri Mehmet Tüm, Ahmet Akın ve Namık Havutça´nın yanı sıra Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, Manyas Belediye Başkanı Tancan Barçin, Gönen Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Dönmez, Bandırma Belediyesi eski başkanı Sedat Pekel, AKP eski Balıkesir Milletvekili M. Cemal Öztaylan, sivil toplum örgütleri temsilcileri, çevreciler, Şirinçavuşlular ve yöreden gelen çok kalabalık bir grup katıldı.
Balıkesir Çevre ve Şehircilik Müdürü Abdullah Yenigün´ün yönetiminde gerçekleşen toplantıda önce, bölgeye termik santral kurmak isteyen Bahçepınar Enerji Üretim ve İnşaat A.Ş.´nin müşavir firması EN-ÇEV´in temsilcisi Emrah Öztürk, kurulmak istenen termik santral hakkında bilgiler verdi. Öztürk, Balıkesir´e 75, Bandırma´ta 25, Erdek´e 10 kilometre, Şirinçavuş´a 500 metre uzaklıkta kurulacak bu santralde ithal kömürün kullanılacağını, yılda 550 bin ton uçucu kül, 30 bin ton taban külü, 168 bin ton alçı taşı çıkacağını, Erdek Körfezi´nin 1300 metre derinliğinden soğutma suyu alınıp, bu suyun sonra 2 bin metrelik isale hattıyla geri verileceğini, inşaat aşamasında 800, santralin işletmeye alınmasından sonra 500 kişinin çalışacağını belirtti.
SERT TEPKİLER
Konuşmanın ardından ilk sözü alan Bandırma Kent Konseyi Başkanı Şerafettin Engüdar, mevzuata aykırı düzenlendiğini öne sürdüğü bu toplantının yok hükmünde olduğuna dikkat çekerken, kurulmak istenen termik santralin, çevreye ve insan sağlığına vereceği zararları ayrıntılarıyla anlattı. 

1/100 binlik Çevre Düzeni planında, bu bölgenin enerji üretim alanı olarak gözükmediğini, santral kurulmak istenen bölgenin, arkeolojik sit, tarım ve zeytinlik alanlar ve fay hattı içinde bulunduğuna işaret eden Engüdar, santralin çıkacak asit yağmurları nedeniyle bölgede tarımın biteceğini, insanların kanser tehlikesi yaşayacağını, bu santrale karşı olduklarını belirtti.
MİRZA KONUŞUYOR
Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, kendilerinin mücavir alanı içinde bulunmasına karşın kurulmak istenen santral konusunda belediyeye en küçük bir yazılı başvuru bile yapılmadığını vurgularken, ?Bu şirketin, santral kurmak istediği bölgede bir metre kare yeri yok. Demek ki, başkalarının arazileri ve tarım alanları üzerine santral kurmayı planlıyorlar. İthal kömür kullanacaklar. Denizin 2 kilometre açığından su alacaklar. Yılda yaklaşık 1 milyon ton uçucu külü çevreye bırakacaklar. Buna izin vermeyeceğiz? dedi.
MEHMET TÜM KONUŞUYOR
CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, konuşmasında, santralin hava, toprak ve çevre kirliliğine neden olmasının kaçınılmazlığına dikkat çekti.
AYŞE ANANIN TEPKİSİ
Şirinçavuş sakinlerinden Mustafa Kavak´ın ardından söz alan mahalle sakinlerinden Ayşe Işıldak´ın konuşması toplantıya katılanları duygulandırdı. Işıldak, termik santrali kurmak isteyenlere seslenirken, ?Yapmayın, bu cennet topraklara kıymayın! Bizi, ekmeğimizden, havamızdan, suyumuzdan etmeyin!? dedi.
HALİT SEZGİN KONUŞUYOR
Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin de konuşmasında, tarım arazilerinin bozulmasına karşı olduklarını vurguladı. Sezgin, ?Biz, doğa dostu enerji üretiminden yanayız. Dünyanın terk ettiği bu teknolojiyi istemiyoruz? diye konuştu.
ÖZTAYLAN KONUŞUYOR
AKP eski Balıkesir Milletvekili M. Cemal Öztaylan, halka rağmen bir şey yapmanın mümkün olmadığına işaret ederken, ?Zaten, bu santrali Rusya´dan ithal edeceğiniz kömürle çalıştırmak istiyorsunuz. Son gelişmelerden sonra Rusya´dan kömür alamazsınız. Tasınızı, tarağınızı toplayarak buradan gidin? dedi.
AKIN KONUŞUYOR
CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın da, ?Zeytin, kavun diyarı Şirinçavuş´ta size değil santral, kümes bile yaptırmayacağız? diye konuştu.
SARI KONUŞUYOR
Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, Erdek´in, 2006-2007 yılından beri, Antalya Belek´ten sonra Güney Marmara ve adaların, Bakanlar Kurulu kararıyla turizm bölgesi ilan edildiğine dikkat çekerek, burada kurulacak termik santralin, Erdek turizmine büyük darbe vuracağını belirtti. Sarı, Erdek Körfezi´nin, Marmara Denizi´nin ?Mavi Bayrak´lı tek yeri olduğunu vurgularken, ?Bu coğrafyayı kimseye yedirmeyeceğiz? diye konuştu.
TANCAN BARÇIN
Manyas Belediye Başkanı Tancan Barçın de, ?Bölgemize zehir saçan santral yerine güneş, rüzgar, denizlerdeki akıntı gibi değişik alternatif enerji kaynaklarının kurulmasını istiyoruz. Çocuklarımız, insanlarımız ve çevremiz için termik santral asla istemiyoruz? dedi.
PEKEL KONUŞUYOR
Bandırma Belediyesi eski başkanı Sedat Pekel de konuşmasında, halka rağmen para hırsıyla hiçbir zararlı yatırım gerçekleşmeyeceğini belirtti.
HAVUTÇA KONUŞUYOR
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, bölgenin termik santrale ihtiyacı olmadığını vurgularken, ?Zaten bölgeye yakın iki termik santral var, üçüncüsü de yapılıyor. Şimdi de Şirinçavuş´a yapılmak isteniyor. Halkın istemediği, altyapısı olmayan, hukuken sakat bu santrali size yaptırmayız? dedi.
KADİR DADAN KONUŞUYOR
Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Sözcüsü Dr. Kadir Dadan ve Erdek Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKDER) Başkanı Hatice Kirazoğlu da konuşmalarında, termik santrale karşı olduklarını açıkladılar.
Toplantı boyunca sık sık termik santrale karşı çıkan sloganlar atılıp, pankartlar taşındı. Bu arada santrali protesto için düdükler çalındı.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Şirinçavuş ayağa kalktı
  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı