Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Sındırgı'da ilk etapta 1000 konut termal suyla ısınacak

Sındırgı

Sındırgı'da sıcak su (termal su) çalışmaları devam ediyor.

Sındırgı'da sıcak su (termal su) çalışmaları devam ediyor.
Sındırgı ilçesinde şehir içi sıcak su borularının döşemesi devam ediyor. Hisaralan bölgesinde bulunan sıcak suyun ilçe merkezine gelmesinden sonra ilçe merkezinde hummalı bir çalışma devam ederken sıcak suyun kalbi konumunda olan ısı merkezi tamamlandı.
Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Sındırgı Jeotermal A.Ş. Genel Müdürü Arif Uslu ve Sındırgı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Salih Durak ile birlikte ısı merkezinde incelemelerde bulundu.
Sındırgı'nın 25 yıllık sıcak su özlemi Belediye Başkanı Ekrem Yavaş'ın yoğun çabalarıyla geçtiğimiz Ekim ayında sona erdi.
Ekim ayında ilçe merkezine getirilen sıcak su aynı zamanda abonelere verilerek evlerin ısıtılmasına başladı. Sıcak su ilçe merkezinde gelmesiyle birlikte büyük önem taşıyan ısı merkezinde çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Yavaş, Sındırgının 25 yıllık sıcak su özlemini sona erdirdikleri için mutlu olduklarını kaydetti.
24 km mesafedeki sıcak suyun ilçeye getirilmesiyle beraber evlerin sıcak su ile ısınmaya başladığını belirten Başkan Yavaş; Türkiye'de hükümetimizin yenilenebilir enerji kaynaklarına verdiği destek her geçen gün artıyor. Bu enerji kaynaklarının başında da jeotermal enerji geliyor. İlçemizde Allah'ın vergisi Hisaralan bölgesinde bulunan 98 derecede ki sıcak su imkanlarını 24 km mesafedeki bu isale hattını bitirerek ilçe merkezine kazandırdık. Sındırgı'da 3 bin konut ve bin dönüm sera ısıtılması ve buralardan kalan sularla termal otellerde değerlendirilmesi mümkün oluyor ve hayat buluyor. Sındırgı Termal turizm merkezi ilan edildikten sonra şu anda 4. Otelimiz yapılıyor. 2008 yılındaki serüven bugün Sındırgı'da evlerinde ısınmasıyla beraber çok daha anlamlı yer kazanıyor. Türkiye'de ilk defa bir belediyeye nasip olan Sındırgı'da jeotermalle seracılığın nasıl yapılabileceği konusunda bir kitap hazırlattık Güney Marmara Kalkınma Ajansıyla beraber. Bu yatırımcının da önünü açabilecek çok önemli bir konu. Yatırımcı nerede seracılık yapacak? en uygun alan neresidir? Bunların tespitiyle ilgili bir kitap hazırladık. Şu anda bulunduğumuz ısı merkezide şehrin bütün evlerin termal enerjiyle ısınmasını sağlayacak ana merkez. Evlerde de artık o keyfi yaşayacağız. Hem evi ısıttığı gibi hem de banyo ve mutfakta sıcak su ihtiyacını karşılamış olacak. Yani konforlu bir sistem olacak. Bu konforlu sisteme belli kısım evlerin ısındığı gibi hedefimizde inşallah bu yıl 1000 adet konut ısıtmayı gelecek yıl 3 bin konuta doğru ısınan evlerin sayısını artırmayı planlıyoruz. Bu çalışmaları yapan TE Yapı ve Sındırgı Jeotermal A. Ş. Teşekkür ediyorum. Rabbim yolumuzu açık etsin.” dedi.
Sındırgı Jeotermal A.Ş. Genel Müdürü Arif Uslu ise 2012 yılının sonundan beri başladığımız çalışmanın artık sonuna yaklaştık. İlk oranda ana isale hattının bitişiyle beraber Ekim ayında Türkiye'nin en uzun ve en zorlu hattını döşedik. Bunun haricinde şehir içinde ısıtmayı sağlayacak olan ana dağıtım şebekesinin 5-6 kilometresini bitirmiş bulunuyoruz. Isı merkezimiz bu işin kalbi konumunda sıcak suyun pompalanması ve pompa merkeziyle beraber tamamen ful otomasyon ve son teknikle elektronik ortamda izlenerek teknik bir şekilde dağıtımın sağlıyoruz. Bu sene ilk etapta bin konut ısıtabilecek bir çalışma gerçekleştirdik. Bundan sonrası içinde hedefimiz sistemin tamamının bittiği zaman 3 bin konut eş değeri ısıtma bunun yanında termal turistik tesislerin su temini ve seracılık. Seracılık ve termal tesislerle birlikte Sındırgı'nın gelişimine katkıda bulanacak bir projedir. Konforunun yanında temiz enerjiyle beraber Sındırgı'nın ekonomik alanda kalkınmasını sağlaması bizleri mutlu ediyor.” diyerek sözlerine ekledi.



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli