Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Sındırgı´da Mis Kokulu Hasat Şenliği

Sındırgı´da Mis Kokulu Hasat Şenliği

Sındırgı İlçesinde hazırlanan örnek lavanta tarlasında ikinci hasat gerçekleştirildi.

Sındırgı İlçesinde alternatif tarım ürünlerinin yetiştirilebilirliğini arttırmak ve kıraç arazilerin de değerlendirilmesini sağlamak adına Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte oluşturulan örnek lavanta bahçesinde ikinci hasat yapıldı.
Hasat başlamadan önce lavantanın yetişme süreci ve hasat dönemi ile ilgili vatandaşlara bilgi verilirken, renkli görüntüsü ve mis kokusu ile fotoğraf karelerini süsleyen tarla da ilçedeki vatandaşlar ile birlikte hasat yapıldı.
İlaç sanayinden kozmetiğe, gıdadan parfümeri sektörüne kadar pek çok kullanım alanı bulunan lavanta yetiştiriciliği vatandaşlardan da talep görmeye başladı. Yurt içinden ve yurt dışından birçok vatandaşa lavanta yetiştiriciliği konusunda teknik destek verildi. 5000 metrekare üzerine dikilen 5500 kök lavantanın ilk hasadından yaklaşık 10.000 lira gibi kar elde edilmişti.
Lavantanın ekonomik katkısının arttırılmasını sağlamak için Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çiftçi Eğitim Merkezinde lavanta yağına çevrildi. İlk hasattan 20 kg lavanta yağı elde edilirken, ikinci hasatta ise bu miktarın 33 kiloya ulaşması bekleniyor. Bunun yanında lavanta hanımeli çarşısında işlenen keselere konulara ev kokusu olarak da değerlendiriliyor.
İlçede arıcılık yapan ve lavanta tarlasına yakın yerde kovanları bulunan arıcılar baldaki verimin ve kalitenin arttığını belirtirken, üretilen ballar analize gönderildiğinde lavanta balı olarak nitelendirildi. Lavanta kokusunun ve özünün hakim olduğu ballar şifa kaynağı halini alıyor. Çeşitli bölgelerde lavanta dikiminin gerçekleştirilmesi için büyükşehir ile Sındırgı Belediyesi işbirliği ile vatandaşlara destek sunuluyor.
Lavantanın aşırı sulamaya ihtiyaç duymaması, kıraç araziyi sevmesi ve aynı kök ile 20 yıla kadar ürün elde edilmesi alternatif tarım için cezbedici özellik taşıyor. Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false