Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Sındırgı, Demirci ve Gördes omuz omuza milli mücadele kahramanlarını andı

Sındırgı, Demirci ve Gördes omuz omuza milli mücadele kahramanlarını andı

Sındırgı ilçesinde düzenlenen törenle, Yunan Kuvvetlerine karşı mücadele etmiş ve bu uğurda şehit düşen Milli Mücadele Kahramanları mezarı başında Sındırgı, Gördes ve Demirci ilçelerinin katılımı ile anıldı.

Sındırgı ilçesinde düzenlenen törenle, Yunan Kuvvetlerine karşı mücadele etmiş ve bu uğurda şehit düşen Milli Mücadele Kahramanları mezarı başında Sındırgı, Gördes ve Demirci ilçelerinin katılımı ile anıldı.
Başta Balıkesir, Bigadiç, Sındırgı, Demirci ve Gördes bölgelerinde Yunan Kuvvetlerine karşı mücadele etmiş ve bu uğurda şehit düşen Milli Mücadele Kahramanları Mücahit Makbule Efe ve Akıncı Müfrezeleri Komutanı İbrahim Ethem Akıncı, mezarı başında anıldı.
Sındırgı Kaymakamı Ercan Ateş, Gördes Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Gördes Belediye Başkanı Muhammet Akyol, Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk, Demirci Kaymakamı Atilla Kantay, Garnizon Komutanları, Daire Amirleri ve vatandaşların katılımıyla anma programı gerçekleştirildi.
Heyet ilk olarak ilçe mezarlığında ki İbrahim Ethem Akıncı´nın kabrinde başlayan anma programı daha sonra Halk Eğitim Merkezinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesince hazırlanan ?Balıkesir´de Milli Mücadele Kahramanları´ sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Anma programı sergi açılışından sonra Mücahit Makbule Efe 1922 yılında şehit düştüğü Eğridere mahallesinde mezarında devam etti.
Üç belediye başkanları ve halk nezdinde kutlanan anma programı İlçe mezarlığında İbrahim Ethem Akıncı mezarı başında dualar edildikten sonra heyet Eğridere Mahallesinde bulunan Mücahit Makbule Efe kabri ziyaret ile devam etti. Gördes Vaizi İsmail Keskin´in ettirdiği duadan sonra günün anlam ve önemine yönelik konuşmalar yapıldı.
İlk konuşmayı Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş yaptı. Başkan Yavaş, ?Vatan kitaplardan öğrendiğimiz gibi değil, vatan yaşanması gereken asla ve asla kaybedilmemesi gereken ve bu konuda da yeri geldiğinde canı verilmesi, yeri geldiğinde kanı akıtılması gereken bir hadise. Rabbim bize bu vatanı emanet eden kanlarını akıtan bütün şehitlerimizin ruhlarını şad eylesin inşallah. Makbule efe hanımın yanındayız. Biraz önce İbrahim Ethem Akıncı şehidimizin yanına gittik. O dönemlerin ne olduğunu ne geldiğini atalarımızı anlatan kitaplardan okurduk. Ama bu 15 Temmuz hadisesi bize bunu çok daha iyi anlattı. İnşallah rabbim o kötü günleri bir daha bize yaşatmasın. Bizlerde Türkiye´de herhalde kaç tane belediyede vardır bilmiyorum ama üç tane ayrı ilçenin aynı mekânda aynı kişilerle ilgili birlikte hareket ettikleri çok onur verici çok gurur verici bir hadise. Özellikle Gördes Belediyesini ve Gördes Kaymakamlığı bu işe ilk adımı atmışlar. Kendilerini tebrik ediyorum ve kutluyorum. Gördes, Demirci ve Sındırgı Türkiye´de bir ilki gerçekleştiriyor. Üç ayrı ilçe çok hoş güzel bir etkinliğe imza attı. Mücadele yılları bu vatanın kolay elde edilmediğini bize gösterdiler. Kolay elde edilmeyen vatanı bizde hiç öyle kolay kimseye bırakacak bir karış toprağımızı da kimseye verecek halimiz çok şükür yok. Burada bu zor şartlarda Gördes, Demirci ve Sındırgı olarak bir ve beraber hareket ettiğimizi bütün dünya alemine bütün insanlarına şehidine ne kadar sahip çıktığını göstermesi bakımından çok önemli. İnşallah yakın zamanda tamamlanacak Meydan projesinin bir köşesinde anıt olarak Kuva-yi Milliye önderlerimiz başta Mustafa Kemal Atatürk ortada, sağında İbrahim Ethem Akıncı, diğer tarafında Makbule Efe heykeli konacak. Meydanın bitmesini bekliyoruz.? dedi
Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk ?İncelediğimiz zaman kaymakam İbrahim Ethem beyin hatıralarını gerçekten buralarda çok çetin mücadelelerin verildiğine şahit oluyoruz. Öğreniyoruz ama ne yazık ki bu mücadeleler ders kitaplarında ve tarih kitaplarında hak ettiği yeri almamış. İşte biz onların mücadelesini kutsamak kadar, saygı duymak kadar onların mücadelesini günümüz insanına ve gelecek kuşaklara tanıtmak, öğretmek ve hatırlatmakla yükümlüyüz.? diye konuştu.
Gördes Belediye Başkanı Muhammet Akyol ?Üç ilçenin kurtuluş programları kapsamında Sındırgı´da bugün burada böyle güzel bir günde üç ilçe bir araya geldik Şehit Makbule hanımın kabrini ziyaret ettik. Allah ruhunu şad eylesin. Kurtuluş mücadelesi ile ilgili hep kurtuluş kahramanlarımızı anlattık. Biz bu Anadolu´ya bu topraklara 1071 de Alparslan la girdik. Alparslan´la Anadolu´da bu topraklarda biz doğduk ve yurt edinmeye başladık. 1071 Alparslan´la doğduk, Mustafa Kemal Atatürk´le ayağa kalktık ve tekrar 15 Temmuz´da Recep Tayyip Erdoğan´la bu millet şahlandı.? dedi.
Sındırgı Kaymakamı Ercan Ateş ?Sındırgı, Demirci ve Gördes ?Tek Bayrak Tek Millet Tek Devlet ve Tek Vatan´ çatısı altında birleşerek birlik ve beraberlik vurgusu yapmakta ve onurlu bir geçmiş ve zaferler bırakmış olan ecdadımızı minnettarlık duyguları ile yad etmektedir.? Dedi.
Demirci Kaymakamı Atilla Kantay ?Bir Türk düşünürü ölenleri ile henüz doğmamışları arasında köprü kuramayan milletlerin yaşama hakları yoktur der. Biz görüyoruz ki Sındırgı tarihini unutmamış, Sındırgı Gördes kızı Şehit Makbule Efe´yi Sındırgı´da kabrinin başında anmaya devam ediyor. Demirci, İbrahim Ethem Akıncı´yı anmaya devam ediyor, Gördes aynı şekilde. Tarihini unutan milletler gerçekten yok olmaya mahkûm. Tarih konusunda Demirci dersine iyi çalışmış bir ilçe. Ben üç ilçeyi de yürekten kutluyorum.? dedi.
Gördes Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin ise ?Bugün 1 Eylül gününde daha Şehit Makbule hanımın mezarı başındayız. Çok şükür beşinci yıl olmak üzere beşinci kere şehidimizin, büyüğümüzün mezarını ziyaret, kendisini Kur´an tilavetleriyle dualarla anmak kısmet oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. ? sözleri ile protokol konuşmalarını sonlandırdı.
Konuşmaların ardından Milli Mücadele Kahramanları İbrahim Ethem Akıncı ve Mücahit Makbule Efe canlandırıldı. Şiirlerin okunmasından sonra Gördesli Yerel Tarihçi Yurdun Güvenen, Makbule Efe´yi anlattı. Anma programı Eğridere mahalle sakinlerinin ikramları ile son buldu.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli