Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Şimdi lakerda zamanı

Şimdi lakerda zamanı

Karadeniz ve Marmara´da geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl daha bol çıkan palamut vatandaşların lakerda ve tuzlu balık özlemini giderdi.

Karadeniz ve Marmara´da geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl daha bol çıkan palamut vatandaşların lakerda ve tuzlu balık özlemini giderdi.
Balıkesir Bölgesi Su ürünleri Üreticiler Birliği Başkanı Nihat Işık, Karadeniz ve Marmara´da geçtiğimiz yıllara oranla daha bol çıkan palamut vatandaşların lakerda ve tuzlu balık özlemini de giderdiğini söyledi.
Işık, ?Bandırmalı meraklılar, damak zevkine düşkün vatandaşlar, ucuz-iri palamutları kış aylarında sofralarına getirmek için çeşitli yöntemler uyguladılar. Kimi iri balıkları dilimleyerek kutu ve tenekelerde tuzladı. Kimileri de hemen sofralarında görmek adına lakerda yaptı. Yıllardır görülmeyen ancak geçtiğimiz Eylül ayından bu tarafa çoğu Karadeniz´den bile gelse Bandırmalıların palamut ile buluşması, hem vatandaşların ucuz protein gereksinimini karşılarken böylece tuzlu balık kurma ve lakerda geleneğini yaşatmasını da sağladı.´´ dedi.
Bandırmalı balık satıcılarından Ali Çakıroğlu´da genelde, Marmara´dan çıkan torikleri, Ekim ayının 15´inden sonra lakerda yapmaya başladıklarına dikkati çekerken şunları dile getirdi: ?Bu sene palamut cinsi balıklar erken yağlandı. Onun için bizlerde lakerde yapmaya başladık. Torikler 4-4,5 kilo ağırlığında tam lakerdalık. Yine biraz maliyeti düşük olduğu için vatandaşlar bir kilonun üzerinde olan palamutlardan tuzlu balık ve lakerda yapabilirler.´´ dedi.
Lakerda uzun süreli saklanmak üzere özel şekilde hazırlanmış balık eti olup, torik ve palamut balıklarından yapılır.
Haber: Ahmet Pesen



Anahtar Kelimeler: Şimdi lakerda zamanı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli