Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Sıcak havalar diyabet hastaları için risk taşıyor

Sıcak havalar diyabet hastaları için risk taşıyor

Sıcak havalarda terleme ile birlikte oluşan sıvı kaybı, yazın beslenme ve uyku alışkanlıklarının değişmesi diyabet hastalarının kan şekerini olumsuz etkiliyor.

Sıcak havalarda terleme ile birlikte oluşan sıvı kaybı, yazın beslenme ve uyku alışkanlıklarının değişmesi diyabet hastalarının kan şekerini olumsuz etkiliyor. 
Yaza girerken artan hava sıcaklıkları nedeniyle, diyabet hastalarının güneş ışınlarının dik geldiği öğle vakitleri yerine, sabah erken ve akşamüzeri saatlerinde dışarı çıkmaları öneriliyor. Öğle saatlerini dışarıda geçiren hastaların ise şemsiye kullanması ya da gölge alanları tercih etmesi gerekiyor. 
Özellikle aşırı sıcak bölgelerde yaşayandiyabet hastalarının, klimalı ortamlarda bulunmaları, beslenme ve uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü sıcaklar kan şekerini olumsuz yönde etkileyerek yaşamı tehdit edebiliyor. 
Memorial Diyarbakır Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü`nden Uz. Dr. Mustafa Bostancı, diyabet hastalarının yazı sağlıklı geçirmeleri için dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. 
Diyabetlilerin güneşe maruz kalması riskli  
Yaz mevsiminin çok yoğun ve sıcak olarak yaşandığı bölgelerdeki diyabet hastalarının, güneş ışınlarıyla direkt teması sakıncalıdır. Hastaların, güneş ışınlarının dik geldiği öğle vakitlerinde dışarı çıkmaları durumunda koruyucu önlemler almaları gerekir. Çünkü güneşe maruz kalmak terlemeyle birlikte sıvı ve elektrolit kaybına neden olur. Bu da kan şekerinin yükselmesine ve kan basıncının düşmesine yol açar. Bu sorunların yanı sıra diyabet hastalarında sinir hasarı sonucu duyu kaybı da oluştuğundan, güneşin zararlı ışınları nedeniyle vücutlarında yanıklar görülebilir.
Kola ve meyve suyu yerine su tüketilmeli 
Yaz mevsiminde diyabet hastalarının bol miktarda sıvı tüketmesi önerilmektedir. Kola, meyve suyu gibi kan şekerini yükselten içeceklerden uzak durulmalıdır. Çay, kahve gibi içecekler ise günlük sıvı alım miktarına dahil edilmemelidir. Özellikle su tüketiminin tercih edilmesi, diyabet hastaları için önemlidir. Glisemik indeksi yüksek olan karpuz, kavun, üzüm, şeftali, kiraz gibi yaz meyvelerinin az miktarda tüketimi çok önemlidir. Çünkü bu gibi meyvelerin diyabet hastaları tarafından fazla tüketilmesi,hiperglisemi yani kan şekerinin yükselmesine neden olmaktadır. 
Beslenme alışkanlıkları düzenlenmeli 
Aşırı sıcakların yaşandığı yaz aylarında günlük öğünlerini kontrol altına alması gereken diyabet hastalarının öğün atlamaması çok önemlidir. Özellikle kahvaltı zamanı iyi ayarlanıp,  öğle yemeği zamanında yenilmelidir. Çünkü öğün atlama ve düzensiz beslenme hiperglisemiye neden olur ve kan şekeri dengesinin bozulmasına yol açar. Kızartma gibi yağlı yiyeceklerden ve kırmızı etten uzak durulması, bol sebze tüketimine özen gösterilmesi önerilmektedir. Ayrıca yaz aylarının vazgeçilmez tatlılarından biri olan dondurmadan da uzak durulmalıdır. 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı