Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Siber saldırılar elektriğinizi kesebilir mi?

Siber saldırılar elektriğinizi kesebilir mi?

Siber güvenlik uzmanları, 31 Mart Salı günü tüm Türkiye`de meydana gelen elektrik kesintilerinin ardından uyardı.

Siber güvenlik uzmanları, 31 Mart Salı günü tüm Türkiye`de meydana gelen elektrik kesintilerinin ardından uyardı.
Ülkeler için hayati öneme sahip olan enerji altyapıları siber saldırganların hedef tahtasında yer alıyor. Siber saldırılarla bu sistemlere zarar vermeye çalışan saldırganlar çoğunlukla merkezi yönetim ve denetleme sistemlerini hedef alıyorlar. Binlerce bağlantı noktasına sahip bu dev otomasyon sistemlerinin güvenliği ise enerji ihtiyacının karşılanması için hayati önem taşıyor.
Günümüzde, elektrik şebekelerinin akıllı hale gelmesi ve kullanıcı tarafında akıllı sayaçların git gide yaygınlaşması verimlilik adına getirdiği olumlu etkilerin yanında farklı katmanlarda yeni güvenlik sorunlarını da ortaya çıkarıyor. Örneğin uzak bağlantıyla internet üzerinden bilgilendirme yapan akıllı sayaçların bilgi güvenliğinin zafiyete uğraması tüm bir enerji şebekesinin güvenliğini tehlikeye atabiliyor. Siber saldırganlar yerel noktalardan yaptıkları saldırılarla dağıtımı sağlayan ana makinelere ve hatta üretim tesislerine kadar ulaşmaya çalışıyorlar.
Altyapı hizmetlerinin yönetim otomasyon sistemleri hedef alınıyor. Enerji hatları siber savaşın en önemli hedefleri arasında.
Bu tarz saldırılarda fidye isteği ve hizmetleri kesintiye uğratmak siber korsanların ana motivasyonları arasında yer alıyor. Bunun yanında siber savaş senaryolarında da özellikle enerji hatlarına siber saldırılar düzenlendiği önemli iddialar arasında yer alıyor. Daha önceden İran`ın nükleer santrallerine ciddi zararlar veren Stuxnet zararlı yazılımı gibi saldırılarla santrallerin füze yerine virüsle vurulması, siber savaş terimin gerçekliğini çok net ortaya koyuyor.



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı