Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

SGKya başvurmayan muhtarlara para cezası

SGKya başvurmayan muhtarlara para cezası

Balıkesir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ömer Çalışkan, mahalle muhtarı seçilen kişilerin mazbatalarını aldıkları tarihten itibaren 15 gün içinde, muhtarlık görevi biten kişilerin ise 10 gün içinde muhtarlık görevlerinin sona erdiğinin SGKya bildirilmesi

Balıkesir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ömer Çalışkan, mahalle muhtarı seçilen kişilerin mazbatalarını aldıkları tarihten itibaren 15 gün içinde, muhtarlık görevi biten kişilerin ise 10 gün içinde muhtarlık görevlerinin sona erdiğinin SGK`ya bildirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
30 Mart yerel seçimlerinde seçilen muhtarlar ile muhtarlık görevini kaybeden muhtarlarla ilgili olarak açıklama yapan Balıkesir SGK İl Müdürü Ömer Çalışkan, 2108 Sayılı Kanun gereğince, 5510 Sayılı Kanun`un 4. maddesi kapsamında sigortalı sayılmayı gerektirecek bir çalışması bulunmayan, gerek kanun gerekse mülga 506, 1479, 2925, 2926, 5434 sayılı kanunlara göre aylık ve/veya gelir almayan köy ve mahalle muhtarları, kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayıldığını bildirdi.
SGK İl Müdürü Çalışkan, mahalle muhtarlarının sigortalılıklarının başlangıç, bildirim ve sonlandırılmasına ilişkin 5510 Sayılı Kanunun 7. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, köy ve mahalle muhtarlarının sigortalılıkları seçildikleri tarihten itibaren sigortalılıklarının başlayacağını, 8. maddesinin üçüncü fıkrasında, köy ve mahalle muhtarı seçilen kişilerin mazbatalarını ilgili seçim kurulundan aldıkları tarihten itibaren on beş gün içinde il veya ilçe mülki amirliklerince Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim yükümlülüğü olduğunu, 9. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin 6 numaralı alt bendinde; köy ve mahalle muhtarlarının sigortalılıkları muhtarlık görevinin bittiği tarihten itibaren en geç on gün içinde il veya ilçe mülki amirliklerince Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim yükümlülüklerinin bulunduğunu, 8 ve 9. maddelerinde belirtilen bildirim yükümlülüğünün süresinde yerine getirilmemesi sebebiyle 102 inci madde uyarınca idari para cezası uygulanacağını. Köy ve mahalle muhtarlarının sigortalılık başlangıç ve sonlandırılmasına ilişkin bildirimlerin Kurumumuz kayıtlarına elektronik ortamda aktarılması sağlanıncaya kadar kağıt ortamında Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine verilmesi gerektiğinden, 30 Mart 2014 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel seçiminde, köy ve mahalle muhtarı seçilen ve bu görevleri sona eren kişilerle ilgili 5510 Sayılı Kanun`unda belirtilen bildirim yükümlülüklerinin süresinde yerine getirilmesi, dolayısıyla bildirim yükümlülüğü bulunan il ilçe mülki idare amirliklerinin Kanunun 102. maddesinde belirtilen idari para cezaları ile karşı karşıya kalmamaları açısından dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli