Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Şeytan Kayaları, İlhanlar Köyüne çekti: 1970 yılında çekilen Şeytan Kayaları filminin yönetmeni İbrahim İlham Filmer, 22 yıldır İlhanlarda yaşıyor

Şeytan Kayaları, İlhanlar Köyüne çekti: 1970 yılında çekilen Şeytan Kayaları filminin yönetmeni İbrahim İlham Filmer, 22 yıldır İlhanlarda yaşıyor

1970 yılında, Erdek ilçesinin Ocaklar beldesine bağlı İlhanlar ve Doğanlar köylerinde çekilen Şeytan Kayaları filminin yönetmeni ve senaryo yazarı İbrahim İlham Filmer, 22 yıldan bu yana yaşamını, tek başına İlhanlar Köyünde sürdürüyor.

1970 yılında, Erdek ilçesinin Ocaklar beldesine bağlı İlhanlar ve Doğanlar köylerinde çekilen "Şeytan Kayaları" filminin yönetmeni ve senaryo yazarı İbrahim İlham Filmer, 22 yıldan bu yana yaşamını, tek başına İlhanlar Köyü`nde sürdürüyor.
Başrollerinde Yılmaz Güney ve İsveçli yıldız Tina Ros`un oynadığı, Orhan Günşiray, Erol Taş, Muzaffer Tema, Nuri Ergün ve Mümtaz Ener gibi güçlü oyuncuların yanı sıra çocuk oyuncular Cem Kent ve Dilek Akçen`in rol aldığı "Şeytan Kayaları"nın çekim günleri ile ilgili anılarını dile getiren İlham Filmer, şunları söyledi:
"Yılmaz Güney ile çok iyi bir dostluğumuz vardı. Güney`in, bana bir filmimde rol alma sözü vardı. Bu sözü Şeytan Kayaları`nda yerine getirdi. Filmin çekileceği bulmak için daha önce hiç görmediğim Erdek`e gelerek, Alevok Oteli`nin sahibi Mebrure Alevok ve oğlu Yaman Koray ile görüşerek, bilgi aldım. Yazar Yaman Koray, beni teknesiyle köylerde dolaştırdı. Filmin mekânına en uygun yer olarak İlhanlar ve Doğanlar köylerini buldum. Birbirleriyle sonradan düşman olan iki ayrı balıkçı köyünde yaşayan iki gencin aşk öyküsünün köyler arasında yarattığı gerginliği dile getiren filmde figüran konumunda İlhanlar ve Doğanlar köylerinde yaşayan balıkçılar rol aldı. Filmin ilk gösterimini ise Bandırma`daki bir sinemada, oyuncuların yanı sıra her iki köydeki balıkçıları da minibüslerle götürerek gerçekleştirdik."
Hâlen 90 yaşında bulunup, mimarlık mesleğini yapmayarak, baba mesleğini seçen, beş yabancı dil bilen Filmer, Türk Sineması`nın bugünkü durumunu şöyle değerlendiriyor:
"Sinema, yaşam demektir. Bu nedenle toplumsal yaşamın ortam ve koşullarına göre filmler gerçekleşir. Bugünkü sinema da, çağın gereksinimleri doğrultusunda kendini gösteriyor. Kaliteli filmlerin de yapıldığını memnuniyetle gözlemliyorum."
22 yıldır İlhanlar Köyü`ndeki evinde yalnız yaşamaktan büyük mutluluk duyduğunun altını çizen İbrahim İlham Filmer, "Avrupa`nın çeşitli ülkelerinde bulundum. Yıllarca İstanbul`da yaşadım. Ancak İstanbul`da yaşamanın benim için büyük sıkıntı yaratmaya başladığını görünce, Şeytan Kayaları`nı çektiğim İlhanlar Köyü`ne gelerek yerleştim. Burada yaşamaktan mutluyum. Çünkü mutluluk, insanın içindedir" diye konuştu.
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli