Bugün, 5 Mayıs 2024 Pazar

Serbest Bölge talebi kamu ve özel sektörden gelmeli

Serbest Bölge talebi kamu ve özel sektörden gelmeli

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Balıkesire serbest bölge kurulmasının kamu ve özel sektör temsilcileri tarafından talep edilmesi gerekir cevabı verdi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Balıkesir`e serbest bölge kurulmasının kamu ve özel sektör temsilcileri tarafından talep edilmesi gerekir cevabı verdi.
CHP Milletvekili Akova, "Balıkesir`in tarım, hayvancılık, turizm ve madencilik sektörlerinde var olan lider potansiyelinin değerlendirilebilmesi amacıyla serbest bölge kurulması için gerekli çalışmaların yapılıp yapılmadığını" Başbakan Erdoğan`a sormuştu.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından verilen cevaba göre, serbest bölge kurulması için belirli bir prosedürün izlenmesine dikkat çekti.
Bakan Çağlayan, verdiği cevapta prosedürü şöyle açıkladı: Kamu ve özel sektör temsilciliklerince hazırlanan bir fizibilite raporu eşliğinde serbest bölge kurma talebi Bakanlığa iletilir. Başvuru teknik ve ekonomik kriterler çerçevesinde değerlendirilir. Arazi keşfi, bilgilendirme ve bölgesel yaklaşımların tespiti amacıyla yerinde inceleme yapılır. Yeni bölge kuruluşuna ilişkin değerlendirmenin olumlu sonuçlanması sonrasında, serbest bölgeyi işletmeye talip şirket ile serbest bölgenin işletilmesine yönelik bir protokol imzalanır. Bölgenin sırlarını belirleyen ve işletici şirketin yetkilendirilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı imzalanır. Yüksek Planlama kurulunca bölgede gerçekleştirilebilecek faaliyet konuları belirlenir. Bakanlar Kurulu Kararı ile yetkilendirilen işletici şirket ile Bakanlık arasında işletme sözleşmesi imzalanır ve bölgenin altyapısı tamamlanarak başvuru duyurusu yapılır. İdari binaların inşası ve resmi kurumların teşkilini müteakip bölgenin resmi açılışı yapılır"
Ayvalık Kaymakamlığı 18 yıl önce başvuruda bulunmuş
Bu çerçevede Balıkesir ilinde serbest bölge kurulması yönünde talebin 1995 yılı Ekim ayında Bakanlığa ulaştırıldığını açıklayan Bakan Çağlayan, "Ayvalık Kaymakamlığınca hazırlatılarak intikal ettirilen fizibilite raporu incelenmiş ve Ayvalık`ta bir serbest bölge kurulması için gerekli fiziki yapı, sermaye ve potansiyelin bu aşamada mevcut olmadığı, zeytinyağı gibi esnek pazara sahip sektöre bağlı olarak serbest bölge oluşturulmasının ekonomik olmayacağı ve işlerlik kazanamayacağı sonucuna ulaşılması nedeni ile bu talep olumsuz karşılanmıştır. 1995 yılından sonra Balıkesir`de serbest bölge kurulması yönünde herhangi bir talep alınmamıştır" dedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli