Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Şeker fabrikaları halkındır satılmasın

Şeker fabrikaları halkındır satılmasın

AKP iktidarının 14 şeker fabrikası için aldığı özelleştirme kararının ardından, Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası Bandırma Temsilciliği basın açıklaması yaptı.

AKP iktidarının 14 şeker fabrikası için aldığı özelleştirme kararının ardından, Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası Bandırma Temsilciliği basın açıklaması yaptı.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) 14 Şeker fabrikasının satış yöntemiyle özelleştirilmesi için ihale açtı. 21 Şubat 2018 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete?de yer alan ilana göre Türkiye Şeker Fabrikası AŞ?ye ait Bor, Çorum, Kırşehir, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Turhal, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş fabrikaları için satış ihaleleri Nisan ayında yapılacak.
AKP iktidarının aldığı bu karara karşı çıkan Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası Bandırma Temsilciliği, alınan kararı doğru bulmayıp, acilen durdurulmasını istedi.
Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası Bandırma Temsilciliği´nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: ?Hükümet tarafından haraç mezat gerçekleştirilen özelleştirmenin temel hedefi, kamusal üretimi yok etmek, özelleştirme üzerinden yerli ve yabancı sermaye için yeni kar alanları açmaktır. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi demek; on binlerce işçinin, milyonlarca pancar üreticisinin işsizliğe, topraklarını terk etmeye, sefalete, güvencesizliğe ve sosyal hak kayıplarına sürüklenmesidir. Daha önceleri şeker ihraç eden Türkiye, 2015 yılında 170 bin ton şeker ithal etmiştir. Siyasi iktidar, 8 Nisan 2016 tarihinde şeker ithalatının önünü açabilmek için şeker ithalatında sıfır gümrük kararı almıştır. Yine AKP hükümeti, OHAL kapsamında Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan 696 sayılı KHK ile Şeker Kurumu?nu kapatarak her şeyi piyasanın ve sermayenin insafına terk etti. Tüm bu gelişmeler emperyalist bir tekel olan Cargill?in, insan sağlığına oldukça zararlı olan nişasta bazlı şekerinin (NBŞ) ve kaçak şekerinin ülkemizdeki yolunu açmıştır. Her konuştuklarında ağzından ?yerli ve milli´ lafını eksik etmeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet yetkilileri, ülkemizin değerlerini ve halkın sağlığını emperyalist bir şirkete devretmeye hazırlanıyor.? Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli