Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Sedat Ülgay MERSİS uygulamasına dikkat

Sedat Ülgay MERSİS uygulamasına dikkat

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Sedat Ülgay, 2014te fatura, fiş, kaşe ve ticari işlemlerde Mersis Numarası zorunluluğu uygulamasının devam ettiğini hatırlatıp, uymayana 2 Bin 240 TL ceza salınacağını söyledi.

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Sedat Ülgay, 2014`te fatura, fiş, kaşe ve ticari işlemlerde Mersis Numarası zorunluluğu uygulamasının devam ettiğini hatırlatıp, uymayana 2 Bin 240 TL ceza salınacağını söyledi.
SMMM Ülgay, 1 Ocak 2014) itibarıyla fatura, perakende satış fişi, gider pusulası gibi belgelerde tacire ilişkin bilgilerin gösterilmesi zorunluluğuna titizlikle uyulmasını istedi.
SMMM Sedat Ülgay, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında şunları kaydetti: 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu`nun 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girmesiyle, tacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde sicil numarasının, ticaret unvanının, işletmesinin merkezinin ve tacir internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi ise tescil edilen internet sitesinin adresinin gösterilmesi hüküm altına alındı. SMMM Sedat Ülgay MERSİS uygulamasına dikkat çekti
Ticaret Sicili Yönetmeliği`nin ilgili maddesinde Merkezi Sicil Kayıt Sistemi`ni (MERSİS) kullanmaya başlayan müdürlüklerde MERSİS numarasının ticaret sicili numarası yerine geçecektir.    
Baştarafı Sahife 1'de
Ticaret sicili müdürlüklerince kendilerine MERSİS numarası verilen tacirler, ticaret sicili numarası yerine bu numarayı, verilmeyenler de ticaret sicili numaralarını ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde göstereceklerdir. Buna göre, internet sitesi oluşturma yükümlülüğü olmayan gerçek ve tüzel kişi tacirlerin, işletmeleriyle ilgili olarak düzenledikleri ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayanağını oluşturan belgelerde, MERSİS numarası olanlar bu numara, olmayanlar ticaret sicili numarası, ticaret unvanı ve ticari işletmenin merkezi bilgilerine yer vermeleri gerekmektedir.”
 Ülgay: Bilgiler gösterilmezse para cezası uygulanacak”
Ülgay, ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerin belirlenmesinde esas alınacak ölçütün, belgenin tacirler tarafından düzenlenmesi olduğunu, bu belgenin tacirlerin ticari defterlerine yaptıkları kayıtların dayanağını oluşturduğuna dikkat çekti.
 SMMM Ülgay, Bu tür belgelere, tacirler tarafından düzenlenen faturaların, perakende satış vesikalarının (perakende satış fişleri, makineli kasaların kayıt ruloları, giriş ve yolcu taşıma biletleri), gider pusulalarının, müstahsil makbuzların, ücret bordroları, banka dekontları, tahsilât veya tediye makbuzlarının da örnek olarak gösterilebileceği bildirildi. Söz konusu bilgilerin, tacirler tarafından 1 Ocak 2014 tarihi ve sonrasında madde kapsamındaki belgelerde gösterilmemesi halinde, kanunun ilgili maddesi gereğince her yıl yeniden değerleme oranında artırılarak güncellenen idari para cezası 2014 yılı için 2 bin 240 lira uygulanacağını” sözlerine ekledi.
Haber : Taygun Ertan


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli