Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Sayıner, HUZAD´ı anlattı

Sayıner, HUZAD´ı anlattı

Bandırma Havacılık ve Uzay Araştırmaları Derneği (HUZAD) Başkanı 77 yaşındaki Av. Artuğ Sayıner, Bandırma´da roket çalışmaları yapan Hezarfen Grubu gençleri ile Bandırma Gazeteciler Cemiyeti´nin konuğu oldu.

 Sayıner, 1953 yılında henüz ortaokul öğrencisiyken havacılık ve uzay çalışmalarına ilgi duyarak Güngör Gezer ve A. Osman Caran ile çalışmalarına başladıklarını anlattı. Sayıner, ? O yıllarda okullarda kişisel olarak atom enerjisi, dış dünya, roket ve füzeler konularında yaptırdığımız bilgilendirme toplantıları ilgi gördü? dedi. Sayıner, ön çalışmaların ardından 1957 yılında Bandırma´da Şehit Mehmet Günenç Lisesi havacılık koluna bağlı olarak Türkiye´nin ilk havacılık ve uzay araştırmaları kulübünü kurdukları, 1959 yılında da lise bünyesinden ayrılarak bağımsız şekilde resmen kuruluşlarını yaptıklarını anlattı. Sayıner, 1959´da Bernhard tipi bir füzeyi uzaya fırlatma girişiminde bulunduklarını, 3 kilo ağırlığında 1 metre boyunda 40 santim çapındaki, elektronik bir kontrol aracı ile saat 16.05´de rampadan fırlatıldıktan sonra 40 metre yüksekliğe ulaşıp denize düşerken, bu girişimin basında yer bulduğunu söyledi. Aynı yıl yapılan ikinci denemede ise fırlatılan füzenin 16 metre yükseğe ulaştığını belirten Sayıner, birçok deneme yaptıklarını anlattı.
HUZAD Başkanı Av. Artuğ Sayıner´le birlikte gelen ?Hezarfen Grubu?na bağlı gençler de yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdiler.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Sayıner HUZAD anlattı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli