Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Sarı’dan prim gün sayısı ile tescil mağduru esnafa sevindirecek teklif

Sarı’dan prim gün sayısı ile tescil mağduru esnafa sevindirecek teklif

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, prim gün sayısı ve tescil mağduru Bağ-Kur’luları sevindirecek kanun teklifi verdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, prim gün sayısı ve tescil mağduru Bağ-Kur’luları sevindirecek kanun teklifi verdi. 
Sarı, esnaf ve sanatkarların emeklilik şartlarının düzenlenmesi için prim gün sayısının düşürülerek emekli olmalarının önünün açılması ve esnaflık yaptığı halde tescil hakkı olmadığı için emekli olamayanların mağduriyetlerini giderilmesini sağlayacak 2 kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. 
TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifleri ile Bağ-Kur’lu olanların anayasal haklarının gasp edilmesinin sonlanacağını söyleyen Sarı “Emekli olmak anayasal bir haktır. Bağ-Kur’lunun hakkı gasp edilemez” değerlendirmesinde bulundu. Sarı’nın, EYT düzenlemesinde yer almayan ve adaletsizliğe yol açan prim gün sayılarının eşitlenerek 9000 günden 7200 güne indirilmesini öngördüğü kanun teklifi Bağ-Kur’lu olanların da emekli olmasına olanak tanıyor.  
Sarı’nın diğer kanun teklifi ise, Bağ-Kur’a kaydı res'en yapılmadığı için sosyal güvenceden yoksun, yaşları 50 ila 65 yaş aralığında emekli olamayan vatandaşlara tescil affı getirerek emekli olmalarına olanak sağlıyor. Vergi kaydı bulunduğu ve sigortalı olma niteliğini taşıdığı halde Bağ-Kur`a tescilini yaptıramamış olan esnaf ve sanatkarların, emeklilik haklarını kazanmaları için bu kanun teklifini verdiklerini belirten Sarı, “30 yıldır esnaflık faaliyetiyle uğraşmasına rağmen halen emekli olamayan, emeklilik tarihi uzayan çok sayıda vatandaşımız var. Tescil affı bekliyor. Emeklilik hakkı olan esnafımızın bu mağduriyetini gidereceğiz.” dedi. 



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı