Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Sarı´dan valiliğe ?ayin? savunması

Sarı´dan valiliğe ?ayin? savunması

?Ortodoks festivali iddiası asılsız ve şerefsizcedir?

Balıkesir Valiliği, Fener-Rum Patriği Bartholomeos´un, Erdek Kirazlı Manastırı´nda verdiği ayinlerle ilgili olarak Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı´nın savunmasını istedi. Sarı, Erdek Kaymakamlığı aracılığıyla valiliğe, sosyal medya hesabından da yayınladığı bir savunma gönderdi. Sarı, savunmasında özetle şunları bildirdi:
?Erdek Zamanı Festivali´nin tarih olarak ayin için gelen Patrik´in ziyareti ile aynı tarihe denk getirildiği, muhteşem bir şekilde karşılandığı, ayin için insanların belediye otobüsleri ile Kirazlı Manastır´a taşındığı ve üç gün süren festivalin Ortodoks festivaline dönüştürüldüğü, babamın ailesinin Girit göçmeni olması nedeniyle sanki izni ben vermişim gibi ayinin izinsiz olduğu iddiaları ile şikayet edilmiş bulunuyorum. Söz konusu iddiaları yapan ve iftira atan, toplum önünde bulunmam nedeniyle şahsımı aşağılamaya kalkan, Müslümanlığımı sorgulama hadsizliğine düşen kişi veya kişilerin kim olduğunu öğrenmek ve tüm haklarımı saklı tutmak kaydıyla şunları belirtmek isterim.
2015 ve 2016 yıllarında yapılan ayinler sonrasında, yurt dışından binlerce turistin Erdek´e geldiğini gördük. 2017 yılında da İçişleri Bakanlığı´nın söz konusu ayin için izin verdiğini öğrendiğimizde bölgemizde İNANÇ TURİZMİ´ni canlandırmak amacıyla izin tarihlerini içeren süre içinde Erdek´in tanıtımına yarar sağlayacağını düşündüğümüz mübadele, adalet, spor, tarih ve sanat temalı konularını kapsayan bir festival durumuna dönüştürülmesinin ilçemiz turizmi açısından yararlı olacağı düşüncesiyle ?Erdek Zamanı Festivali´ adı altında izin tarihlerini de kapsayan haftada festival düzenlenmiştir. Sadece Yukarıyapıcı Mahallesi´nde değil, tüm Kapıdağ, Ocaklar, Ballıpınar, Narlı, Erdek merkezi ve Zeytinliada´yı kapsayan bir organizasyon düzenlenmiştir. ?Ortodoks festivali´ iddiası asılsız ve şerefsizcedir. Ayin, festival süresi içinde sadece bir gün yapılmıştır. 2017´deki ayin sırasında ilk kez İncil´den bir pasaj Türkçe olarak okunmuştur. Okunan bölüm, ?Baba-oğul ve kutsal ruhtan bahsettiği için, protokolde, yüksek sesle müdahale ederek, ?Hıristiyanlığın bu yüzden saptığını, İslâm´ın ve Hz. Muhammet´in peygamber olarak bu yüzden müjdelendiğini´ belirttim. 

Bu müdahalem, protokolde soğuk duş etkisi yarattı ve basına intikal etti. Bu konuda, ayin sonrasında, Bandırma´da gazetecilik yapan Tufan Dalgıç´ın sorularına da aynı şekilde yanıt verdim. Hiçbir güç, bana bu iftirayı atamaz. Elhamdülillah Müslümanım. Tüm atalarım da Müslümandı. Baba tarafım Karaman´dan Girit´e, büyük büyük dedem, Girit´in fethinde emek vermiş Türk komutanlarından biridir. Sonra da ailesiyle birlikte Girit´e yerleşmiştir.
Kurtuluş Savaşı sonrası da mübadele ile Türkiye´ye geri dönmüş Müslüman ve Türk bir ailedir. Kaldı ki, 1923 mübadelesi bir ırk mübadelesi değildir. Dinler arası mübadeledir. Binlerce Hıristiyan Türk, Anadolu´dan, Hıristiyan oldukları için Yunanistan´a göç etmek zorunda bırakılmıştır. Anne tarafım da Kastamonu Abana´dan olup Osmanlı Devleti´nin son genelkurmay başkanlarından Enver Paşa, anneannemin amcasıdır. Tüm bu gerçeklerin ışığında biz siyasiler, toplumun tüm kesimleri ve kanaat önderleri ile protokol gereği bir araya geliriz. Tüm inançlara tüm görüş ve düşüncelere saygılı olmak zorundayız.
SONUÇ ŞUDUR
Sonuç olarak, söz konusu ayin izinlerini veren İÇİŞLERİ BAKANLIĞI´dır. Bizlerin yaptığı, dünya üzerinde 300.000.000 insanın legal ruhani liderinin ilçemize yaptığı ziyaret sırasında gerekli şekilde ağırlamak, güvenliğini sağlamak ve ilçemize böyle bir ruhani liderin gelmesinden inanç turizmi adına yarar sağlamaktır. Başka bir amacımız yoktur. Olamaz!
Bu iddialar asılsızdır. Bir takım art niyetli kişiler, sürdürdüğüm belediye başkanlığı hakkında yapacak bir suçlama bulamadıkları için beni açıkça suçlamaya cesaret edememekle birlikte bu kez misyonerlikle suçlama ve karalama yolunu seçmişlerdir. Bunların kim olduğunu bilmek en doğal hakkımdır. Erdek halkının % 54 oyu ile seçilmiş bir belediye başkanı olarak itibarıma ve şahsiyetime iftira eden bu şahsın iftiralarına hukuki cevap verebilmek adına kimliğinin tarafıma bildirilmesini hukuki bir hak olarak görmenizi istiyorum. Sadece dilekçe hakkının Anayasal bir hak olduğu gerekçe gösterilerek kişilik haklarıma ve onuruma saldıran her iddianın işleme konulması karşısında da tüm yasal haklarımı kullanacağım.
Her seçim öncesi hakkımda yapılan her çeşit asılsız suçlamayı hiçbir incelemeden geçirmeden işleme koyan, küçük bir ilçe olması nedeniyle bunun kamuoyuna yansımasını engellemeyen, tam aksine asılsız itham ve iftiraların yerelde gündeme taşınmasına imkan tanıyan, kamu görevini yürütmeme engel olan kamu görevlileri hakkında yasal yollara başvuracağım.?
Sarı, savunmasına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu ve diğer yetkililerin, Bartholomeos ile yaptığı görüşmelerin gazete kupürleri ve video görüntüleri ile Bartholomeos´un, Erdek ayinine izin veren Balıkesir Valiliği´nin ?olur´ yazılarını de ekledi.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Sarı valiliğe ayin savunması
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli