Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Şap hastalığı kredi kullananları vurdu

Şap hastalığı kredi kullananları vurdu

Şap hastalığı nedeniyle kredi ödemelerinin geri dönüşü tehlikede

Balıkesir Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği Başkan Vekili Faruk Özen yaptığı açıklamada: Son iki yıldır bölgemizi abluka altına alan şap hastalığı bölgemizden gitmek bilmiyor. Tam gitti derken tekrar geri dönüyor belirli bir sarmal içinde dolaşarak her yıl tekrar vuku buluyor. Şap hastalığı hayvanları telef ederken hayvan sahiplerini de büyük ekonomik zarara uğratıyor. Özellikle iki yıl vadeli besi kredisi kullanan işletme sahipleri şap karantinası sebebiyle işletmelerine besilik hayvan alamadıkları için mağduriyet yaşamaktalar. 5996 sayılı Hayvan Zabıta kanunu gereği şap vakası görülen bir yerleşim yeri karantina altına alınıyor. Ayrıca karantina altına alınan köyün 10 km. çevresindeki köylerde kordon bölgesi olarak ilan edilip buralara da hayvan giriş çıkış yasağı konuyor.
Besici hayvan alamayınca krediyi nasıl geri ödeyecek?
Bir köy hem kordondan dolayı hem şap vakasından dolayı iki kez karantina altına alınıyor. Böylece yaklaşık 5-6 ay gibi bir süre karantina uygulanıyor. İşletmesinde yılda iki kez kesim yapma şartı ile kredi kullanan besici için bu durum tam bir trajedidir. Yetişmiş hayvanını kesiyor yerine beslemek üzere yeni hayvan alması gerek ancak kanunen yasak. Yasağı çiğneyip cezaya tabi olsa bu kez hastalık riskiyle karşı karşıya kalmış olacak. Devletin modern hayvancılığa geçiş için uyguladığı sıfır faizli kredi desteği böylece şap hastalığına takılmış oldu.
Kredilerin geri ödemeleri ötelenmeli
Kendiside bir besici olan Balıkesir Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği Başkan Vekili Faruk Özen`e sık sık ortaya çıkan şap hastalığı ile ilgili görüşlerini aktardı; 
Balıkesir`de 2010 ve 2011 yıllarında çiftçilerin yaklaşık 12.000.000 TL besicilik kredisi kullanıldığını belirten Faruk Özen bu kredilerin geri ödemesinde yaşanacak sorunların en başında şap hastalığı ve buna bağlı karantina uygulaması yer alacaktır dedi. Yılbaşından bugüne özellikle Bigadiç, Kepsut, Dursunbey ve Merkez köylerde sürekli şap görüldüğü ve çiftçinin keyfinin kaçtığını söyledi.  Faruk Özen sözlerine şöyle devam etti;  Atköy`de ortaklı bir işletmemiz mevcut ve burada da kullanılan 2 yıl vadeli kredi ödemesinin bu yıl vadesi doluyor. Ancak 2 yıllık süre içinde şu ana kadar Atköy`de 7 ay karantina uygulamasına takıldık ve halen devam ediyor. Kestiğimiz hayvanın yerine karantina sebebiyle yenisini alamıyoruz. Hayvan alamadan düşük kapasite ile faaliyete devam ediyoruz. Bizim gibi bir çok işletme olduğunu biliyoruz. Süt işletmeleri içinde şap hastalığı önemli bir tehdit unsuru ancak onların kredi vadeleri 7 yıllık olduğu için besiciye göre bir nebze rahat olabilirler. Ancak besicinin iki yıl ile sınırlı tek vadeli kredisini ödemesi için işletmesinde sürekli hayvan sirkülâsyonu olmalı. Karantinalar bu sirkülasyonu engellediği için besici hedeflediği paraları kazanıp kredisini kapatmada zorlanacak hatta kapatamayacak. Buna engel olunmalıdır.
Konu hakkında Bakanlıktan çözüm talebinde bulunduklarını söyleyen Özen; - "Şap karantinası ile faaliyeti kısıtlanan, kredi kullanarak besicilik yapan çiftçilerin faaliyet gösterdiği köyün karantinada kaldığı süre kadar vade ötelemesi yapılarak mağduriyetlerinin giderilmesini talep ettik. Aksi halde burada bir adaletsizlik ortaya çıkacak. 2 yıl vadeli verilen krediyi alan çiftçinin faaliyeti kısıtlandırıldığı için göz göre göre zarara sevk edilmiş olacak dedi."
Bu arada periyodik olarak uygulanan planlı şap aşısı uygulamasından vazgeçilerek vuku bulduğu köylerde aşılama yapılmaya başlanıldığını ifade eden Faruk Özen Şap hastalığına karşı büyük bir zafiyet yaşandığını bir an evvel sorunun kaynağına inilip çözüm getirilmesini beklediklerini söyleyerek sözlerini bitirdi.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli