Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Sanayi Sicil affı için son 2 gün

Sanayi Sicil affı için son 2 gün

Balıkesir Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, sanayi siciline kayıt olması gerekip de bugüne kadar kaydını yaptırmayan işletmelere 31 Aralık 2014 tarihine kadar kayıt olmaları halinde idari para cezası uygulanmayacağını açıkladı.

Balıkesir Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, sanayi siciline kayıt olması gerekip de bugüne kadar kaydını yaptırmayan işletmelere 31 Aralık 2014 tarihine kadar kayıt olmaları halinde idari para cezası uygulanmayacağını açıkladı.

Aşuk, "Düzenlemelerle sanayi siciline kayıtlı gerçek işletme sayısının ortaya çıkarılmasının hedeflendiğini" söyledi.

Sanayi siciline kayıt olması gerekip de bugüne kadar kaydını yaptırmayan işletmelere 31 Aralık 2014 tarihine kadar kayıt olmaları halinde idari para cezası uygulanmayacak.

Sanayi siciline kayıt olması gerekip de bugüne kadar kaydını yaptırmayan işletmelere 31 Aralık 2014 tarihine kadar kayıt olmaları halinde idari para cezası uygulanmayacağını hatırlatan Aşuk, şunları kaydetti: “6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun 1.maddesine göre, bir maddenin nitelik, şekil, özellik veya birleşiminin makine, cihaz, tezgah, alet yardımıyla veya sadece el emeğiyle kısmen veya tamamen değiştirildiği yerler, maddeleri işleyerek devamlı ve seri halde üreten yerler, madenlerin çıkarılıp işlendiği yerler, enerji elde eden santraller ve gemi inşaatı gibi büyük inşaat yerleri ve buralarda yapılan işler sanayi işleri sayılır ve bu kapsamda değerlendirilen işletmeler sanayi siciline kayıt edilir.”

Sanayi işletmelerinin üretim faaliyetlerine başladıktan sonra 2 ay içinde Sanayi Sicil Bilgi Sistemi`ne dahil olması gerektiğini işaret eden Aşuk, her üretim yapılan yerin sicile ayrı ayrı kaydedilmesi gerektiğinin altını çizdi. Aşuk, Sanayi Sicil Bilgi Sistemi`ne kayıt yapılan her işletme adına Sanayi Sicil Belgesi düzenlendiğini anlattı. Sanayi sicil kaydı olmayan işletmeler hakkında idari para cezası uygulandığına dikkati çeken Aşuk, sanayi siciline kayıt olması gerekip de bugüne kadar kaydını yaptırmayan işletmelere, 31 Aralık 2014 tarihine kadar kayıt olmaları halinde idari para cezası uygulanmayacağını sözlerine ekledi.

Mikro işletmelere kolaylık

25 Ekim 2014 tarih ve 29156 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sanayi Sicil Tebliğinin, sanayi siciline kayıt esnasında mikro işletmelere kolaylık getirdiğini bildiren Aşuk, sanayi sicil belgesi almak için ilk kayıt müracaatında bulunan ve mikro işletme vasıflarını taşıyan (10 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 1 milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler) sanayi işletmelerinden kapasite raporu olmayanlar için firma beyanının esas alınacağını dile getirdi.

Sicile kayıt başvurularının, öncelikle elektronik ortamda "https://sanayisicil.sanayi.gov.tr" adresinde başlatıldığını, akabinde gerekli evrakların bir dilekçe ekinde elden veya posta yoluyla İl Müdürlüğüne ulaştırılması ile tamamlandığına değinen Aşuk, internet başvuruları ve evrak tesliminin 31.12.2014 tarihine kadar mutlak surette yapılmış olması gerektiğini bildirdi. Kayıt ile ilgili karşılaşılacak sorunlarda İl Müdürlüğü olarak her daim yardım taleplerine açık olduklarını, ilgili işletmelerce bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Sanayi Sicil Belgelerinin veriliş tarihi itibarıyla 2 yılda bir vize yapıldığına değinen Aşuk, sanayi işletmelerinin faaliyetlerine son ya da ara vermeleri, yeniden üretime başlamaları ve verilen bilgilerde değişiklik olması durumunda 1 ay içinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerine bilgi vermelerini istedi.

Sanayi işletmelerinin, bir önceki yılla ilgili faaliyetlerinin yer aldığı yıllık işletme cetvellerini yılsonundan itibaren ilk 4 ay içinde Bakanlığın il müdürlüğüne teslim etmeleri uyarısından bulunan Aşuk, yanlış ya da eksik beyanda bulunanlar ile denetimlerde firma adına düzenlenen Sanayi Sicil Belgesi görevli personele ibraz etmeyenlere de idari para cezası uygulandığını kaydetti.



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false