Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Sağlık emekçileri grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı istedi

Sağlık emekçileri grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı istedi

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası(SES) Balıkesir Şubesi, Hürriyet Sağlık Sen Balıkesir İl Temsilciliği, Birlik ve Dayanışma Sendikası tarafından yapılan basın açıklamasında

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası(SES) Balıkesir Şubesi, Hürriyet Sağlık Sen Balıkesir İl Temsilciliği, Birlik ve Dayanışma Sendikası tarafından yapılan basın açıklamasında, “Gerçek bir grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı istiyoruz” denildi.
Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde gerçekleşen basın açıklamasının ilk bölümünde SES Bandırma Temsilcisi İpek Çetinkuş yaptı. Çetinkuş, şunları söyledi:
“Öncelikle 1 Ağustos, SES’imizin kuruluş yıldönümü kutlu olsun. Hep beraber eğlenceli bir kutlama yapalım diyemiyoruz. Eğlenmek yerine, yine haklarımız için mücadele veriyoruz. Bugün Hürriyet Sağlık Sen ve SES ile birlikte basın açıklaması ile işyerimiz önünde, hür irademizle SES’imizi yükseltiyoruz. Çünkü bugün, bütün kamu emekçilerinin ve memur emeklilerinin önümüzdeki iki yıllık kaderini belirleyecek olan Toplu İş Sözleşmeleri’nin(TİS) ilk günü.
Bugüne değin yapılan görüşmelerde hükümetin kaşıkla verip kepçeyle aldığını biliyoruz. Artık biz emekçiler, yoksulluk sınırı altında bir yaşamı kabul etmiyoruz. Gerçek bir GREVLİ, TOPLU SÖZLEŞMELİ SENDİKA HAKKI istiyoruz. Ortaoyunu gibi yapılacak sözleşmeye karnımız tok. Çünkü biz sağlık emekçilerinin çalışma koşulları giderek daha zorlaşmış, sağlık hizmetlerinde nitelik düşürülerek sadece para kazandırılan bir boyuta taşınmıştır.
Bugün alanlardayız çünkü neredeyse her gün bir sağlık kuruluşundan ölüme ramak kala şiddet haberleri alıyoruz ve biliyoruz ki sağlıkta şiddetin artmasının tek nedeni öfkeli birkaç insan değil izlenen ve yanlış sürdürülen sağlık politikalarıdır. Bugün eylemdeyiz çünkü her geçen gün biraz daha yoksullaşıyoruz. Ağır çalışma koşulları, emeğimizin karşılığının verilmemesi nedeniyle motivasyonumuz düşmüştür. Başta doktorlar ve hemşireler olmak üzere sağlık emekçileri ne yazık ki çareyi yurt dışına gitmekte aramaktadırlar. Burada olmamızın tek nedeni elbette ki sadece sağlık emekçilerinin ekonomik, özlük ve sosyal hakları için değildir. Aynı zamanda hizmet verdiğimiz hastalarımız için e buradayız. Çünkü biliyoruz ki en az bizim kadar onlar da mağdur. Her ay eczaneye ödenen ilaç katkı paylarının artışı, erişilemeyen ve SGK’nın ödemediği ilaçlar, alınamayan randevular ve oluşan sanal kuyruklar, malzeme eksikliği nedeniyle ertelenen ameliyatlar…”
SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ
Sağlık emekçilerinin taleplerini ise Hürriyet Sağlık-Sen Bandırma Temsilcisi Mehmet Ali Vazvuz dile getirdi. Talepler şöyleydi:
“Sağlık alanında çalışan tüm emekçiler, ‘Sağlık Hizmetleri Sınıfı’na alınmalıdır. Performans, eke ödeme, teşvik adı altında, farklı kalemlerde değil, tek kalemde ve emekliliğimize yansıyan temel ücret verilmelidir. En düşük memur maaşı, yoksulluk sınırı olan 38 bin liranın üzerinde olmalıdır. Nöbet icap ve fazla çalışma ücretleri iki kat artırılmalı, sağlıkta sözleşmeli yöneticilik tamamen kaldırılmalıdır. Tüm kamu sağlığı çalışanlarının aynı mevzuat hükümlerine göre kadrolu olarak istihdamı sağlanmalıdır. Kamu sağlık hizmeti verilen ASM’lerde her çeşit giderler devlet tarafından karşılanmalıdır. Covid-19 gibi meslekle ilgili hastalıklar, illiyet bağı aranmadan sağlık kurumlarında çalışan tüm personel için meslek hastalığı sayılmalıdır. Üniversite hastanelerinde de çalışlara tayin hakkı verilmelidir. Her hastaneye 0-3 ve 3-6 yaş ücretsiz kreşler açılmalıdır. Ücretsiz yol ve servis olanağı sağlanmalıdır. Vergi dilimi yüzde 15 olarak sabitlenmelidir. Sosyal dinlenme tesislerimiz yeniden açılmalıdır. Sağlık hizmetleri ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır. Buna göre yıpranma payı 90 gün üzerinden tam olarak ödenmeli ve geçmiş yılları da kapsamalıdır. Sağlık emekçilerine karşı şiddetin önlenmesi için gerekli önlemelerin alınarak şiddet üreten sağlık sistemi yeniden revize edilmelidir.
Bütün bu taleplerimizin yaşam bulması için bu talepleri dile getirebileceğimiz grevli, toplu sözleşmeli, özgür pazarlık hakkı içeren sendika yasasının çıkarılmasını istiyor ve talep ediyoruz.
HAKLAR, YASALARDAN ÖNCE GELİR.
HAKLARIMIZ İÇİN YAŞASIN FİİLİ VE MEŞRU MÜCADELEMİZ”
Basın açıklamasında Türkiye İşçi Partisi(TİP) Bandırma İlçe Başkanı Neriman Çiçek ve Eğitim-Sen Bandırma Temsilcisi Erdal Doğru da hazır bulundu
Haber Merkezi



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı