Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Sağlık Müdürü Dr. Ekiz, Hedefimiz Veremsiz Bir Türkiye ve Dünya?

Sağlık Müdürü Dr. Ekiz, Hedefimiz Veremsiz Bir Türkiye ve Dünya?

Verem Hastalığı hakkında basına yazılı açıklamada bulunan Erdek İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Ekiz, Her yıl 24 Mart Dünya ?Verem Günü? olarak bilinir.

Verem Hastalığı hakkında basına yazılı açıklamada bulunan Erdek İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Ekiz, Her yıl 24 Mart Dünya ?Verem Günü? olarak bilinir. ?Verem (tüberküloz) hastalığı, ?Micobacterium tuberculosis? basili tarafından oluşturulan ve hava yolu ile bulaşan bakteriyel bir hastalıktır.? ifadelerine yer verdi.
Dr. Ekiz, devamında şunları kaydetti: ?Tüberküloz (TB), insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olup halen tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır.
Tüberküloz (TB), insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olup halen tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ?Küresel Tüberküloz 2016 Raporu?na göre dünya genelinde tüberküloz hastalığı halen sık görülmektedir. Rapora göre dünya genelinde 2015 yılında 10,4 milyon yeni tüberküloz hastası ortaya çıkmıştır. Ayrıca tüberküloz, 2015´te dünya genelinde en çok ölüme yol açan 10 nedenden birisidir ve 2015 yılında 1,8 milyon insan tüberkülozdan hayatını kaybetmiştir. Ülkemizde ise yürütülen başarılı kontrol çalışmaları ile tüberküloz hasta sayısı her yıl yaklaşık % 6-7 oranında azalmaktadır. 2005 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz hasta sayısı 20.535 iken, 2015 yılında 12.772´ye düştüğü görülmektedir. Ülkemizde tüberküloz hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara ulaştırılmaktadır. Tüberküloz hastalığına yakalananların aileleri ve diğer temaslıları da verem savaş dispanserlerine davet edilerek ücretsiz muayeneleri yapılmaktadır. Bulaştırıcı olan hastaların yakın çevresindekilere ücretsiz koruyucu ilaç verilmekte olup hasta olduğu tespit edilenlere ise tedavi başlanmaktadır. Ülkemizde tüberküloz hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara ulaştırılmaktadır.?
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli