Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Rüzgar Enerjisi devre aldı

Rüzgar Enerjisi devre aldı

143 MW kurulu güçle Türkiyenin en büyük rüzgar santralı Balıkesir Rüzgar Enerji Santralını (Balıkesir RES) devreye aldı.

Türkiye`nin en büyük rüzgar enerji santralı olma özelliği taşıyan Balıkesir RES`in açılışı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan ile AKP Milletvekili Ali Aydınlıoğlu katıldı.
Türkiye`nin en büyük RES`i Balıkesir`de kuruldu
E.ON Yönetim Kurulu Üyesi Jorgen Kildahl, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Bugün E.ON için önemli ve tarihi bir gün. Sabancı ile gerçekleştirdiğimiz ortaklığımız resmileştikten sonra ilk kez Enerjisa`nın bir rüzgar santralının açılışını gerçekleştiriyoruz. Ayrıca bir başka heyecan kaynağımız da Balıkesir RES`in Türkiye`nin en büyük rüzgar santralı olmasıdır. Bu ve benzeri projelerin gerçekleşiyor olması, Enerjisa`nın çevre dostu teknolojiler kullanarak Türkiye`nin artan enerji talebini karşılamak için var gücüyle çalıştığının bir göstergesidir. Balıkesir RES, ayrıca Enerjisa`nın 2020 yılı için koyduğu 7,5 GW üretim kapasitesine ulaşma hedefi yolunda atılmış önemli bir adımdır.
Törende konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye`deki yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine işaret etti. 
Rüzgar Enerji Santrallerinin yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Taner Yıldız şunları söyledi: "Yenilenebilir enerji kaynakları ve yerli kaynaklar; kömür, rüzgar, güneş, jeotermal ve biyo kütle gibi kaynaklar Türkiye`nin temel strateji ve politikaları arasında yer alıyor. Ama önemli bir ayrıntı var; Türkiye`nin büyüme hızı, bu saydığımız enerji kaynaklarının büyüme hızından daha hızlı büyüyor. O yüzdendir ki kaynaklarımızı çeşitlendirmemiz lazım. Rüzgar gibi, doğalgaz gibi diğer kaynakları da elektrik üretiminde kullanabiliyor olmamız lazım. Geçen hafta Japonya ile ikinci Nükleer Santralin hükümetler arası anlaşması başbakanların katılımıyla imzalandı. Bu Türkiye için, Türkiye`nin sürdürülebilir istikrarı için çok ciddi ve önemli bir göstergedir.
RES`lerin önünü biz açtık
10 yıl kadar önce hemen hemen yok denecek kadar rüzgar santralimiz vardı. Bunların önü açıldı. Tarifeler, kanunlar, mevzuatlar tartışıldı ve hamdolsun geldiğimiz noktada 2 bin 400 MW`lar civarında bir rüzgar santralimiz var. Devam ediyor. Bir yandan işletmeler yatırımlara devam ediyor. Türkiye`nin en önemli rüzgar çiftliklerinden birisi olan Balıkesir`deyiz. Balıkesir tükettiğinden daha fazla üretebilen bir il. Yalnızca enerji sektöründe değil, et, süt, yumurta gibi gıda sektöründe de çevreyle uyumlu olarak yapmış oldukları bütün yatırımlarda da Balıkesir üreten bir şehir.
Mini RES Projemiz var
Mini RES de dediğimiz bir projemiz var. Şu anda Balıkesir`de de 500 kW`a kadar; inşallah kısa bir süre 1 MW`a kadar bu rüzgar santralarının yerli üretimiyle alakalı ciddi çalışmalar var. İlk anda biz de 2,5 MW´lık yerli rüzgar santralleri üretmek istiyoruz. Çünkü hedefimiz 20 bin MW`lık rüzgarı 2023 yılına kadar gerçekleştirebiliyor olmak. Ama bunları yerli sanayi ile gerçekleştirebiliyor olmak. Cari açığımızın azaltılmasında, gerek maliyetlerini, gerek işletme maliyetlerini mutlaka yerli hale gelmesi lazım. Bu proje o açıdan çok önemli. Ben 142,5 MW`lık bu projenin enerji sektörümüze, Balıkesir`imize, ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı