Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

?Romanlar Günü? Erdek´te de kutlandı

?Romanlar Günü? Erdek´te de kutlandı

8 Nisan ?Uluslararası Dünya Romanlar Günü? Erdek´te de kutlandı.

8 Nisan ?Uluslararası Dünya Romanlar Günü? Erdek´te de kutlandı.
Erdek´te 8 Nisan Romanlar Günü nedeniyle Uluslararası Erdek Romanları Dayanışma, Kalkındırma, Kültür, Eğitim ve Spor Kulübü Derneği tarafından etkinlik düzenlendi.
Erdek Ali Haydar Sarı Sahil Bandı girişinden kortej yürüyüşü ile başlayan etkinlik, Erdek Cumhuriyet Alanında Atatürk Anıtı´na çelenk sunumunda bulunulup saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti.
Uluslararası Erdek Romanları Dayanışma, Kalkındırma, Kültür, Eğitim ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Yaşar Demirörs burada yaptığı konuşmada, insanın Allah´ın yarattığı en değerli varlık olduğunu, yaratılışı itibariyle hiç kimsenin bir başkasından üstünlüğü olmadığını söyleyerek "Derneğimizin amacı; öncelikle romanların kimliğini ve içinde bulundukları durumları barınma, eğitim, istihdam, yoksulluk, sağlık, sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar bağlamında özellikle Türkiye´deki genel durumlarını göz önüne alarak çözüm önerileri ile birlikte yerel yöneticiler ve yasa yapıcılara aktarmak ve çözümün bir parçası olmaktır.

İlçemizde zor koşullarda yaşam savaşı veren 3200 civarındaki roman yurttaşlarımızın çalışabilir yaşta olup sürekli iş imkanı bulabilen roman yurttaşımızın sayısı ilçemizdeki çalışan nüfusun % 10´nunu geçmemektedir. Bu oran idari işlerde çalışanlarda 100/1´ dir. Ortaokul, Lise ve yükseköğrenim eğitimi almış romanların devlet kademelerinde kadrolu işe yerleştirilmesi yok denecek kadar azdır. Sayın konuklar bildiğiniz gibi 5-6 Mayıs Hıdırellez´dir. Hıdırellez aynı zamanda biz romanların çok önemli bir şenliği olan Kakava şenliklerinin düzenlendiği bir gündür. Bu nedenle de bizim en önemli bayramlarımızdan biridir. Erdek´li romanlar olarak 5-6 Mayıs Hıdırellez şenliklerine bu yıl bizler de aktif olarak katılacak ve Erdek Belediyesi birlikte çalışacağız. Bu yıl ilk kez birlikte kutladığımız Roman Günü´müze katılımlarınız ile bizleri onurlandırdınız. Bugünün organizasyonunda bizlere destek olan tüm yol arkadaşlarımıza, Bizim Çocuklarımız Kültür, Sanat ve Doğa Derneği, Teknik destekleri için AGRİDA Tarım ve Turizm Derneği yöneticilerine teşekkür ederiz.? dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı, Romanların, yeryüzündeki tüm renklerin en canlısını kullanan ırk olduğunu belirterek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
?Sizi seviyorum. Gözü doymaz çok sayıda insanın olduğu dünyada sizler, karın tokluğuna, mutlu şekilde ve hayatı Yaradan´ın istediği gibi yaşayıp eğlenmeyi bilen tek ırksınız. Her zaman yanınızdayım. 1999´da belediye başkanı olduğumda, 80 hane Roman, yazın sıcakta, kışın karda-kışta, çadırlarda, ışıksız, elektriksiz, tuvaletsiz ve mutfaksız yaşıyordu. İlk işim onları evlerine kavuşturmak oldu. Onlar için 80 konutu 2009´a kadar tamamladık. Sadece Kuşacık´ta çağdışı bir şekilde, dere-çatma barakalarda yaşayan aileler kalmıştı. 2014´te göreve geldiğimde bu barakalar da yıkılmıştı. Kısa süre içinde 14 aileyi konteyner evlere kavuşturduk. Maaş bağlamıştık ama kaynaklarımızın yetersizliği, belediyemizin ekonomik durumunun iyi olmaması nedeniyle artık bu paraları veremiyor, sadece günlük, ayni yardımlar yapabiliyoruz. Bu arada, 600 Roman ailesine de?
Eğitimde de hatalar yapıldığına dikkati çeken Sarı, şu değerlendirmede bulundu:
?1990´lı yıllardan sonra okullar ne yazık ki zengin-fakir-Roman okulları olarak ayrıldı. Erdek´te de İstiklal Okulu´nda fakir çocukların aileleri ve Romanlar okuyor. Oysa Atatürk ve Alaattin mahallelerinde oturan vatandaşların çocukları da temel eğitimlerini karma okullarda almalı. Şu gerçeği kimse unutmasın. Siz olmasanız Erdek´i bok götürür. Çünkü Erdek´in temizliğinde, çocuklarımızın bakımında ve birçok işte sizler çalışıyorsunuz.?
Sarı, daha sonra Erdek´te bu yıl beş bölümde kutlanacak olan ?2. Erdek Zamanı Festivali? hakkında bilgi verdi.
Etkinlik, konser ve çeşitli dans gösterilerinin gerçekleştirilmesinin ardından sona erdi.
Kutlamalara Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, Belediye Meclis Üyesi Nimet Kalafat, Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı, CHP Erdek İlçe Başkanı Metin Uysal, CHP Erdek İlçe Kadın Kolları, Ak Parti Erdek İlçe Kadın Kolları, mahalle muhtarları ile çok sayıda vatandaşımız katıldı.
Haber : Tuncay Ertan



Anahtar Kelimeler: Romanlar Günü Erdek kutlandı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli