Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Prof. Dr. İlber Ortaylı´ya Ayvalık´ta sevgi seli

Prof. Dr. İlber Ortaylı´ya Ayvalık´ta sevgi seli

Cunda Mübadele Günleri Cunda Kültür Merkezi´nde anılardan bugüne konulu söyleşi ile devam etti.

Söyleşiye Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve eşi Yasemin Gençer´in yanı sıra yüzlerce vatandaş katıldı. Başkan Gençer ve Prof. Dr. Ortaylı, büyük bir sevgi seliyle karşılandı.
Başkan Gençer, söyleşilerin açılış konuşmasına Cunda Mübadele Günleri´ni hazırlayan Alibey (Cunda) Adası Kalkındırma ve Koruma Derneği´nin Başkan ve üyelerinin´ yanı sıra İran´dan günü birlik gelerek büyük fedakârlık gösteren Prof. Dr. İlber Ortaylı´ya teşekkürlerini sundu. Başkan Gençer´´ Mübadele her iki taraf için de yaşanmış hasret ve acılar çekilen bir hikâyedir. Müslüman Türkler Anadolu´ya geçti. Geçmişte yaşadığımız trajedileri öğrenip dersler çıkarmayız. Temeli olmayan bina ayakta duramazsa insanlar da ayakta duramaz. Bu mübadele sonucu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk çıktı ve Türkiye Cumhuriyeti´ni kurdu. Kurduğu Cumhuriyet´in değerini çok iyi bilmeliyiz? dedi.
Prof Dr. Ortaylı ise konuşmasında, Ayvalık Tarihi ile ilgili kısa bilgilerin yanında göçmenlerin yaşadığı sıkıntıları aktardı.
Göçler sonucu sanat ve ticaretin gerilediğini kaydeden Ortaylı, bu gerilemenin 1970´li yıllara kadar sürdüğünü, benzer durumların
Yunanistan´da da görüldüğünü ve ülkemizin bu mübadele travmasını bir nesil gibi, kısa bir sürede atlattığını söyledi.
Bir saatlik konuşmasının ardından Prof. Dr. Ortaylı Ayvalık´tan ayrıldı. Doktor Ortaylı´nın ardından Akademisyenler Nikos Vestos, Vasilis Vestos, Lekakis Efthımıos, Sophia Koufopoulou mübadele konusunda yıllar süren araştırmalarını dinleyicilere aktardılar.
Söyleşi, Kardeş Nereye? belgesel sunumuyla son buldu
Haber Merkezi



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli