Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Plajlar devletin hüküm ve tasarrufu altında

Plajlar devletin hüküm ve  tasarrufu altında

Erdek Çuğra Sahilinde devletin hüküm ve tasarrufu altındaki kumsal üzerine ilgili mevzuata aykırı yapılan her türlü beton, plakaj, yapı ve tesis ile yine kumsal üzerine varsa konulan çardak, tahta platform, koltuk, masa-sandalye, ihtar ve uyarı tabel

Erdek Çuğra Sahilinde devletin hüküm ve tasarrufu altındaki kumsal üzerine ilgili mevzuata aykırı yapılan her türlü beton, plakaj, yapı ve tesis ile yine kumsal üzerine varsa konulan çardak, tahta platform, koltuk, masa-sandalye, ihtar ve uyarı tabelaları bulundukları yerden kaldırılacak.
Erdek Sahil Mahallesi Çuğra Mevkiinde bulunan, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki kıyı çizgisi ile kıyı kenar çizgisi arasında kalan toplam 72 bin M2 yüzölçümlü kumsal alanı, halkın ihtiyaçları doğrultusunda kullanılması amacıyla Erdek Mal Müdürlüğü ile Erdek Belediyesi arasında 20 Nisan 2004 tarihinde imzalanan protokol ile 10 yıl müddetle Erdek Belediyesi'ne kiraya verilmesi süresi 19 Nisan 2014 tarihinde sona erdi.
Her iki kurum arasında yapılan protokol dahilinde Mal Müdürlüğü'ne ödenmesi gereken arz bedellerinin 2007-2008-2009-2010 yıllarına ait bedellerin ödenebilmesi için 6111 Sayılı Kanuna göre yapılandırıldığı, ancak 2011-2012-2013 ve 2014 (19 Nisan 2014 tarihine kadar) yıllarına ait arz bedellerinin bugüne kadar yatırılmadığı öğrenildi.                  
Protokol hükümleri uyarınca, herkesin eşit ve serbest yararlanmasına açık tutulması gereken kumsal üzerine, bir kısım otel, motel ve barlar tarafından konulan tahta platform, çardak, koltuk, masa ve sandalye vs. konulmak suretiyle yapılan işgaller ile bu işletmeler tarafından sahilden yararlanmak isteyen bölge sakinleri ile bölgeye tatile gelenlerin faydalanmalarının engellenmesinden dolayı çeşitli tarihlerde BİMER üzerinden yapılan şikayetler sonrası, belediyenin sık sık uyarıldığı vurgulandı.
Belediyelere tahsis edilen kumsal kiralanmasından dolayı elde edilecek gelirin % 30'u Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne ödenirken Milli Emlak Şefliği, Erdek Belediyesi'nden kiralama kapsamında yapılması ve düzenlenmesi planlanan ticari faaliyete konu edilecek (büfe-WC) alan bulunup bulunmadığının bildirilmesini, Çuğra Mevkiinde kumsala ilişkin kira sözleşmesine ekli protokolün ilgili hükümleri uyarınca, kumsal üzerine ilgili mevzuata aykırı yapılan her türlü beton, plakaj, yapı ve tesis ile yine kumsal üzerine varsa konulan çardak, tahta platform, koltuk, masa-sandalye, ihtar ve uyarı tabelaları vs. kaldırılarak idaremize boş olarak teslim edilmesini, aksi halde protokolün ilgili maddelerine göre alınacak bedele ilave olarak her geçen gün için ilgili yıl brüt gelirinin % 1'i kadar ceza takibatında bulunulacağı, 2011-2012-2013 ve 2014 (19 Nisan 2014 tarihine kadar) yıllarına ait tahsilatların ödenmeyen % 30 arz bedellerinin 15 Mayıs 2014'e kadar ödenmesini, aksi halde tahsili konusunda yasal yollara başvurulacağının bilinmesini istedi.
Erdek Mal Müdürlüğü, 3621 Sayılı Kıyı Kanunu'nun 5.,6. ve 13. maddeleri hükümleri uyarınca Erdek Belediyesi'nden, içine girmekte olduğumuz yaz sezonu da dikkate alınarak, kumsal alanlarda işgal, tecavüz ve şikayetlere mahal verilmemesi için gerekli önlem ve tedbirleri almasını, söz konusu kumsal üzerine otel-motel-bar vb. işletmeler ile şahıslar tarafından konulan her türlü çardak, tahta platform, koltuk, masa-sandalye ihtar ve uyarı tabelaları vs. izin verilmemesi ile yapılan işlemler hakkında bilgi verilmesi konusunda gereğinin yapılmasını talep etti. 
Haber : Taygun Ertan



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli