Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Pazardaki peynir satıcılarının Peynir Tebliği´ne tepkisi

Pazardaki peynir satıcılarının Peynir Tebliği´ne tepkisi

?Müşteri, tatmadan peynir almaz?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın yaptığı düzenlemeyle 1 Ocak´ta yürürlüğe giren yeni Peynir Tebliği´ne göre ambalajsız peynir satışı yasaklanırken peynirciler, müşterilerin, tadına bakmadan peynir almadığını belirtiyor. 
Erdek´in pazartesi pazarında konuyu araştırarak, peynir satıcıları ve tüketicileri dinledik.
ŞEVKET ÖZDAMAR
21 yıldır esnaflık yaptığını belirten peynir üreticilerinden Şevket Özdamar, şu değerlendirmede bulundu:
?Biz, peynirlerimizi zaten dolapların içinde, sağlık koşullarına uygun şekilde tutuyoruz. Peynirlerimizin üzerinde üretim yeri ve tarihi belli. Ancak vatandaş, peyniri alırken mutlaka tatmak istiyor. Bu nedenle vakumlayıp satman mümkün değil. Vakumladıktan sonra açıp, vatandaş tattıktan sonra yeniden vakumlamak çok masraflı. Devletin çıkardığı bu Peynir Tebliği doğru değildir ve mutlaka iptal edilmelidir. Asıl önemli sorun, devletin, ödeme yapmaması nedeniyle köylünün elindeki sütlerin alınmamasıdır. 4 aydan beri köylünün sütleri, tanklarda bekliyor ve firmalar tarafından alınmıyor. Zaten süt fiyatları da ucuz. Köylü, mağdur.? 

KADİR MİRZA

/resimler/2016-2/3/0555534130480.jpg
Erdek pazarlarında peynir satan üreticiler arasında yer alan Kadir Mirza da şöyle konuştu:
?20 yıllık esnafım. Yeni çıkan bu Peynir Tebliği yanlıştır ve uygulanması mümkün değildir. Çünkü, vatandaş, peynirin tadına bakarak almak istediği için biz, kendisine ön ikramda bulunuyoruz. Müşteri, kapalı kutu gibi paketli peynir almaz. Vakumlayarak satışa sunsak bile müşteriye tattırmak için yeniden açmak zorundayız. Yeniden vakumlamak ise yeni bir harcama gerektirdiğinden mümkün değil.?
TÜKETİCİ KADRİ ÖZEL

/resimler/2016-2/2/1719092617581.jpg
10 yıldır Erdek´te yaşadığına ve peynirini pazarlardan aldığına dikkat çeken tüketici Kadri Özel, ?Yıllardır, tadına bakarak peynir alırım. Tadına bakmadan bir kalıp peynir alsam ve evde tattığımda beğenmesem, o peynir atılacak ve param, boşuna gidecek. Vatandaşın çıkarları düşünülerek, bu uygulamadan geri dönülmeli? dedi.
YENİ DÜZENLEME NE DİYOR
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın yaptığı düzenlemeyle 8 Şubat 2015´te Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Peynir Tebliği´nde uygulama, 1 Ocak 2016´da başladı. Buna göre, doğrudan satış için üretilen peynirler, ambalajlı şekilde ve hijyen kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya sunulabilecek. Peynirler, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği´ne uygun malzemelerle ambalajlanacak. Açıkta veya gıda ambalajına uygun olmayan poşet, kutu, plastik, strafor kutular kullanılmayacak. 
Ancak, ülke genelinde, semt pazarlarındaki peynirciler, uygulama kapsamında hazırlık yapsalar da satış, öncekiler gibi sürüyor. Peynircilerin çoğunluğu, müşterilerin, tadına bakıp seçtikleri peynirleri tartıp, vakumlu ambalaja koyarak veriyor.
PEYNİRCİLERİN GENEL TEPKİSİ
Ülke genelindeki peynircilerin ise genel değerlendirmeleri şöyle:
?Uygulama, sağlık koşulları açısından iyi gibi görülse de maliyet açısından sıkıntı oluşturuyor. Geçmişten gelen bir alışkanlığımız var. Peynir alan kişiler, tadına bakmak istiyor. Vakumlu poşeti açıp, tekrar kapatmak zorunda kalacaksınız. Şu an zaten iyi peynir yemeye kalkarsanız, yüksek ücret ödüyorsunuz. Vakumlu poşet de işin içine girince maliyet daha da yükselecek, müşteri mağdur olacak. İstenen koşulları zaten sağlıyoruz. Peynir tenekelerinin üzerinde, üretici, üretim tarihi ve son kullanma tarihi bulunuyor. Tenekeleri açtıktan sonra aynı gün satıyoruz. Müşterilerimiz, tattıkları peyniri almak istiyor. Biz de tattırıp vakumluyoruz. Tabii, bunun bir maliyeti de var. Peynir, zaten piyasada ucuz değil. Kâr marjları da eskisinden çok düşük.?
Haber : Önder Balıkıç

 



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli