Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Patriotların tetiği Natonun elinde

Patriotların tetiği Natonun elinde

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüşe, patriotların tetiği kimde? Sorusuna cevap geldi. CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, Başbakan Erdoğana iletilmek üzere kaleme aldığı soru önergesinde NATO bünyesinde ülkemize kurulan Patriot füz

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş`e, patriotların tetiği kimde? Sorusuna cevap geldi.
CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, Başbakan Erdoğan`a iletilmek üzere kaleme aldığı soru önergesinde NATO bünyesinde ülkemize kurulan Patriot füzelerinin komutasının kimde olacağını sormuştu. 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu`ndan gelen cevapta, Komutanın NATO bünyesindeki Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanında (SACEUR) olduğu bildirildi.
CHP Milletvekili Gümüş, ülkemize yerleştirilen Patriot füzelerinin komutası ile ilgili hükümet yetkililerinden ve AKP yönetiminden gelen ikircikli açıklamalar üzerine Başbakan Erdoğan`a şu soruları yöneltmişti:
1. Suriye sınırına yerleştirilmesi gündemde olan söz konusu füze bataryalarının komutası kimde olacaktır?
 2. Füzelerin konulması talebi NATO`dan mı yoksa Türkiye Cumhuriyeti`nden mi gelmiştir?
3. Füze bataryalarının konuşlandırılacağı yerlerin nihai kararını kim verecektir?
 4. Rasmussen yaptığı açıklamada, kararın alınması için ABD, Hollanda ve Almanya`nın iç karar süreçleri olduğunu ve bu süreçlerin ardından NATO`nun kararı verebileceğini ifade ediyor. Bu süreçte Türkiye iç karar süreçlerinde konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi`ne getirmeyi düşünüyor musunuz?
Talep Türkiye`den, Tetik Nato`da
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu`nun verdiği cevapta, füzelerin komutasının NATO`ya bağlı Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanında olacağı ifade edildi. Cevap metninde füze bataryalarının kurulması talebinin Türkiye`den geldiği kaydedildi.
 Gümüş: "AKP`li Hüseyin Çelik bu duruma ne diyecek?"
CHP Milletvekili Gümüş, soru önergesine verilen cevaptan sonra şunları ifade etti: "Patriotların komutasının kimde olacağı konusunda 2012`nin Kasım ayında Hükümet ve AKP yönetimince ikircikli ifadelerde bulunulmuştu. Açıklamalardan en net ifadeyi ise televizyonlarda AKP adına Hüseyin Çelik yapmıştı. Çelik konuşmasında füzelerin komutasının kesinlikle Türkiye`de ve Türk Subayları`nda olacağını ifade etmişti. Şimdi Dışişleri Bakanı`nın yazılı açıklaması Çelik`i yalanlıyor. Acaba Çelik bu ifadeleri kamuoyunu ikna etmek için mi kullandı yoksa kendisini birileri yanılttı mı? Doğrusu konuya ilişkin ne diyeceğini merak ediyorum.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı