Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Oyuncu Ahmet Mekin: "Eski Yeşilçam`ın ruhu bir başkaydı"

Oyuncu Ahmet Mekin:

Yeşilçam`ın ve televizyon dizilerinin tanınmış oyuncusu Ahmet Mekin, "200 dolayında filmde rol aldım. Hemen hemen her rolü oynadım. Ancak, sinemamızda, tek kişilik bir film bugüne dek hiç yapılmadı. Böyle bir filmde rol almak isterdim" dedi. Tek kişilik f

Yeşilçam`ın ve televizyon dizilerinin tanınmış oyuncusu Ahmet Mekin, "200 dolayında filmde rol aldım. Hemen hemen her rolü oynadım. Ancak, sinemamızda, tek kişilik bir film bugüne dek hiç yapılmadı. Böyle bir filmde rol almak isterdim" dedi. Tek kişilik film yapmanın zorluğuna değinen Mekin, hâlen yaşamını sürdürdüğü Erdek`e bağlı Ocaklar Mahallesi`nde yaptığı açıklamada, TRT`de yayınlanmak üzere çekimleri süren, Kurtuluş Savaşı`nda, Çanakkale cephesine giden askerlerin öykülerinin anlatıldığı bir dizide rol aldığını belirtirken, "Bu dizinin, köylerde geçen bölümleri Balıkesir`e bağlı Altınoluk Mahallesi`nin `Adatepe` bölgesinde çekiliyor. Dizinin iyi bir hikâyesi var. Beğeniyle izleneceğini umuyorum" diye konuştu.
Zaman zaman televizyon dizilerinin çekimleri sırasında çalışanlar için ortam ve koşulların ağır olduğunun gündeme geldiğine dikkati çeken Mekin, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu önemli bir sektör. Zaman zaman çalışma koşulları oldukça ağır. Gece-gündüz çalışılıyor. Çoğu kez 8 saat aralıksız çalışma yapılıyor. Ancak birçok kişi de bu işten ekmek yiyor. Bu durumu da göz ardı etmemek gerekiyor."
HANGİ FİLMİN TUTACAĞI SÜRPRİZ
Türk Sineması`nda, son yıllarda komedi ağırlıklı filmlerin daha çok iş seyirciye ulaştığını vurgulayan Mekin, şöyle konuştu:
"Son yıllarda komedi türü filmlerin gişesi fazla oluyor. Bu arada festival filmleri de yapılıyor. Ancak, hangi filmin tutacağı bell olmuyor. Kimi zaman hiç beklenmedik bir film sürpriz şekilde iyi iş yapıyor. Son olarak iki film projesi için teklif aldım. Şimdi bunları değerlendirme aşamasındayım. Bu konuda biraz seçici davrandığım da bir gerçek."
ESKİ YEŞİLÇAM ÇOK FARKLIYDI
Yeni filmleri ve oyuncuları pek izlemediğini, ancak genç jenerasyon içinde, mankenlikten oyunculuğa geçenler arasında Kıvanç Tatlıtuğ`u beğendiğini vurgulayan karakter oyuncusu Ahmet Mekin, "Bazı kişiler, mankenden oyuncu olamayacağını öne sürüyor. Bence bu doğru bir yaklaşım değil. Oyunculuk, tümüyle eğitimle ilgili değil. İyi oyuncu olmak için eğitim önemli elbette ki ama öncelikle kişisel yetenek, ortama uymak ve işi benimsemek çok daha önemli" diye konuştu. Televizyon dizilerinin kalıcı olmayıp günübirlik bir tüketim konumunda bulunduğuna işaret eden Mekin, "Hani, günümüzde `Herkes bir gün 15 dakika bile olsa ünlü olacak` diye bir söz vardır ya, televizyon dizilerinde görev alan birçok kişi hakkında böyle düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu. Eski Yeşilçam filmlerinin bugünün güçlü teknik olanaklarından çok yoksun ve zor koşullarda çekilmesine karşın çok daha kalıcı olduğunun altını çizen Mekin, şunları söyledi:
"Örneğin, 1977 yılında çekilip benim de rol aldığım `Selvi Boylum Al Yazmalım` filmi hâlâ beğenilerek izleniyor. Eski Yeşilçam filmlerini özlüyorum. Çünkü bu filmlerde çalışanların özverili alın teri ve o filmlerin bambaşka bir ruhu vardı. İşte bu nedenle o eski filmler, bugün bile severek izlenebiliyor."
FATMA GİRİK ÇOK DİSİPLİNLİYDİ
Rol aldığı 200 dolayında filmde birçok oyuncuyla birlikte çalıştığını vurgulayan Mekin, "Erkek-kadın birçok değerli oyuncuyla birlikte çalıştım. Ancak bunları içinde Fatma Girik`in yeri ayrıdır. Fatma Hanım, çok disiplinli çalışıp kendini tümüyle işine adayan bir oyuncuydu" değerlendirmesinde bulundu.
BÖYLE ATATÜRK FİLMİ OLMAZ
Bugüne dek yapılan Atatürk filmlerini beğenmediğine dikkati çeken Mekin, şunları söyledi:
"Bugüne dek hep Atatürk`ün yaşamından küçük kesitlerin yansıtıldığı Atatürk filmleri çekildi. Böyle Atatürk filmi olmaz. Atatürk, 57 yıllık yaşamına inanılmaz başarılar sığdıran büyük bir önder ve mücadele adamıdır. Tabii ki Atatürk filmi yapmak kolay değil. Çok büyük bir bütçe ve Atatürk`ün yaşamıyla ilgili çok etkili bir hikâye-senaryo, iyi bir hazırlık dönemi gerekir."
DEVLETİN SANATÇISI OLMAZ
"Devlet Sanatçılığı" diye bir ünvanı doğru bulmadığını vurgulayan Mekin, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu ünvan, Kenan Evren`in Cumhurbaşkanlığı döneminde ortaya çıkarılırken, herkese bol keseden `Devlet Sanatçılığı` ünvanı verildi. Bu ünvan bana da verilmek istendi, ancak kabul etmedim. Çünkü hem devletin sanatçısı olmaz, hem de verilen bu ünvanın bir ölçüsü yok. Kaldı ki sanatçı, muhalif bir kişidir. Hatta yaşama bile muhaliftir. Bu nedenle devletin ve hatta halkın sanatçısı gibi kavramları doğru bulmuyorum."
ANILARIMI YAZMAYACAĞIM
Anılarını yazmayı düşünmediğini de belirten oyuncu Ahmet Mekin, "Anıların çok gerçekçi ve doğruları yansıtacak şekilde kaleme alınmasından yanayım. Ancak anılarımı yazdığım takdirde birçok kişinin kırılabileceğini düşünüyorum. Kısacası anılarımı yazmayacağım."
Önder BALIKÇI-Taygun ERTAN



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli