Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Öyle bir mesleği var ki duyan şaşırıyor

Öyle bir mesleği var ki duyan şaşırıyor

O bir "Seksör" yani "Cinsiyet Ayrımcısı". Civcivlerin dünyaya geldiği ilk bir saat içerisinde cinsiyetlerini belirliyor. Türkiye`de en çok kazanan mesleklerden birini yapan Okan Kavlak, mesleğinin inceliklerini anlattı. Ve bunu anlatırken de Herkesten

Haber : Erdem Özcan
“Seksör” Okan Kavlak’ın son günlerde kazancı ile ülke gündeminde adından sıkça söz ettiren bir meslek… Asıl mesleği bankacılık ama, 29 yaşındaki Okan Kavlak, seksörlük mesleğini tercih edenlerden. Dünyada 200, Türkiye`de ise 17-18 kişinin yaptığı bir meslek olan "Seksörlük" yani "Cinsiyet Ayrımcılığı" dünyaya Kore`den yayılan bir meslek.
Bu mesleğin Bandırma`daki temsilcilerinden biri olan Okan Kavlak, 29 yaşında genç bir seksör. Mesleğini, "Kuluçkadan çıkmış saatlik civcivin cinsiyetinin belirlenmesi olarak" açıklayan Kavlak, iyi bir seksörün saatte maksimum 800 ila 1200 adet civcivin cinsiyetini yüzde 2 hata payı ile belirleyebildiğini belirtti. Kavlak, "Zor bir iştir seksörlük. Yumurtadan yeni çıkmış civcivin erkek mi, dişi mi olduğunu anlamak. Uzmanı değilseniz, imkânı yok bilemezsiniz. Dişi civcivle erkeğini ayırmak neden bu kadar önemli diyeceksiniz? Eğer civciv ilk dünyaya geldiği 1 saat içerisinde bunu ayırıp bilemezseniz, bir daha ibiği çıkıp horoz olduğu anlaşılana kadar , "Büyüyecek de yumurtlayacak" diye beklersiniz. Ortalama bir civcivin cinsiyetinin kendiliğinden belli olması için 45 günlük olması lazım. 45 günde ibiği çıktıktan sonra zaten cinsiyeti belli olur. Bu 45 günlük bakım masrafı tavuk çiftlikleri için büyük bir kayıp demek" dedi.
ÖNEMLİ OLAN CLOACA IRKINA BAKABİLMEK
Kavlak "Tavukçuluk sektörü deneyler üzerinedir. Dünyadaki bütün tavukçuluk sektörüne dayalı fabrikalarda amaç en az yemi yiyerek en çok kiloyu alan ve en çok yumurtlayan tavuğu üretmektir. Bir seksör tam anlamıyla ortalama 2 yılda yetişir. Sektörde en çok arananı ve kazandıranı klok ırklarına bakabilen seksördür. Mesleğin en önemli noktası "Klok"tan, yani makattan bakarak belirlenmesidir. Buradaki hata payı ise en fazla yüzde 2 olmalıdır. Bu orana seksör yokluğundan İngiltere yüzde 3`e bile razı görünüyor” dedi.
Geçelim ana damızlığı piyasadan özellikle yumurtlatmak için eğer civciv aldığımızı düşünecek olsak bile kimse pazardan horoz civcivi almak istemez. Türkiye`de ana damızlık civcivin tanesi 10 TL`den satılıyor. Broyler yani damızlık olmayan civciv 1 liradan satılıyor. Bir seksör olarak her yanlış ayırdığınız civciv ya kendi fabrikanıza ya müşteriye zarar olarak geçecektir. Aslında seksörlük mesleğinin var olma sebebi de budur. Ülkemizde Türk seksörler eğer bir firmaya bağlı olarak çalışıyorlarsa, 5000 TL civarında bir maaşları var. Seksörlerin diğer bir özelliği de bir fabrikaya bağlı çalışsalar bile, sadece işleri olduğu gün fabrikaya gelirler. Yani ayda bir gün ya da üç ayda bir gün bile işleri olsa o gün fabrikaya gelirler, işlerini yaparlar ve giderler. Seksörler işlerinden başka hiçbir işe bakmazlar. "şeklinde konuştu.
İNGİLTERE ÖĞRENCİYE AYLIK 12 BİN TL ÖDÜYOR
Herkesin seksörlük mesleğini yapamayacağını vurgulayan Okan Kavlak, "İngiltere bu işte öğrenci seviyesindeki kişilere aylık 12 bin TL ödüyor. Onlar da günlük 1200 civciv ayırıyorlar. Ben günde 15 bin civciv ayırabiliyorum. Zaten iyi bir seksör günde 15 bin civcivin üzerinde ayrım yapmaz. Yapsa bile hata payı çok yüksek olur. "dedi.
50 BİN DİŞİ 50 BİN ERKEK!
Sektörde karşılaşılan ilginç bir doğa kuralından da bahseden Kavlak, "Elinizde 10 bin civciv olduğunu varsayalım. Bunlardan daima 5 bini dişi, 5 bini erkektir. Yani bu asla 3 bine 7 bin, ya da 2 bine 8 bin olmaz. İlginç bir doğa kuralı bu. Bu koli civciv düşünün. Elinizle rastgele bir avuç civcivi alın. Bu civcivlerden daima yarısı erkek , yarısı dişi çıkar." dedi.
100 WATT`LIK ENERJİ KAYNA ĞINDA, KARANLIK ODADA
Seksörlerin en az 100 watt`lık enerji kaynağı altında ve karanlık bir odada mesleklerini icra ettiklerini belirten Okan Kavlak, "Işığın rengi kişiye göre değişiyor. Kesintisiz olarak en fazla 2 saat çalışan seksörler, her iki saatte bir mola verirler. Mola vaktinin daha da uzaması adaptasyon ve enerjilerini düşürür. Hata payını arttırır. Bu meslek Kore`den dünyaya yayıldığı için Koreliler bu mesleğin duayenleri kabul edilir. Saygı görürler, Türkiye`de de Koreli çalıştıran işyerleri var ama genelde kaprisli olurlar. Her an ben burada çalışamam, deyip başka ülkeye gidebilirler. Türk seksörler biraz daha yumuşak başlıdır. Onun için zaten Türkiye`de maaşları 5 bin TL iken, Avrupa`da 12 bin TL`den başlar. Bu işin Kore`den duayenini getirmek ise yaklaşık 30 bin TL`ye mal olur. Bu işi yapanların günlük kazancı bir fabrikaya bağlı olmadan ülkemizde günde 1000 TL, haftalık 2500 TL civarında diyebiliriz. Bu da yaklaşık aylık 10-11 bin TL bir rakama denk geliyor" dedi.
Kavlak, her sektörde olduğu gibi seksörlüğün de bir makinesi olduğunu ama bu makinenin günümüz teknolojisinde halen daha insan kadar hızlı ve hatasız bu işi yapamadığını belirtti. Kavlak, ileri ki yıllarda mesleğin kaybolmaması adına gençlere bu işi öğretebileceğini de sözlerine ekledi.



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu