Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

OTURUMU ÖNDER BALIKÇI YÖNETTİ

OTURUMU ÖNDER BALIKÇI YÖNETTİ

Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin (TGC) Konrad AdenauerStiftung ile ortaklaşa yaşama geçirdiği Yerel Medya Projesi kapsamında, 65. Yerel Eğitim Semineri, Basın İlan Kurumunun Kocaelindeki Bayramoğlu Tesislerinde yapıldı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti`nin (TGC) Konrad AdenauerStiftung ile ortaklaşa yaşama geçirdiği "Yerel Medya Projesi" kapsamında, 65. Yerel Eğitim Semineri, Basın İlan Kurumu`nun Kocaeli`ndeki Bayramoğlu Tesisleri`nde yapıldı. İki gün süren seminere Kocaeli, Yalova, Düzce ve çevre ilçelerden çok sayıda gazeteci katıldı.
Seminerde, oturumlardan birinin başkanlığını da Gazeteci-Yazar, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Balıkesir İl Temsilcisi Önder Balıkçı yaptı. Balıkçı`nın yönetimindeki oturuma konuşmacı olarak Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Dr. Recep Yaşar ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ankara Temsilcisi, Dünya Gazetesi yazarı Taylan Erten katıldı.
RECEP YAŞAR: "DİJİTAL ORTAM, HABERLEŞMENİN ANA AĞI OLDU"
Oturumda ilk sunumu, "internet medyası" konusunda yapan TGC Başkan Yardımcısı Dr. Recep Yaşar, günümüzde dijital ortamın, haberleşmenin ana ağı durumuna geldiğine dikkati çekerken, şu değerlendirmede bulundu:
"Dijital gazetecilik, günümüzde gazete, radyo ve televizyondan oluşan eski, klâsik medyayı birleştirmiştir. Buna paralel şekilde okuyucu da, üretimin bir parçası durumuna gelerek, haberi, yorumlarıyla yönlendirme şansına ulaşmıştır. Ayrıca, yerelde de haber üretimi başlamıştır. Vatandaşlar, bilgisayarları aracılığıyla haber servisi yapabilmektedirler. Bu durum, haber merkezlerini daha az insanla çalışır duruma getirirken, bu az kişinin de iş yoğunluğunu arttırmıştır. Çünkü oluşan haber havuzları, haber merkezlerine büyük kolaylık sağlamıştır. Ama çok sesli yayıncılık, bir yerde de yerini, tek tip yayıncılık anlayışına bırakmıştır. İnternet gazeteciliği, çok hızlı haberciliği sağlarken, denetimsizlik ve özensizliği de beraberinde getirmiştir. Buna paralel olarak çoğu kez doğru haber, hızlı haber vermenin kurbanı olmaktadır. Çünkü, haberi bir an önce verme düşüncesi, haberin tüm boyutlarıyla doğru olup olmadığının araştırılmasının önüne geçmektedir. Bu durum da, gazetecilik ilkelerinin yara almasına neden olmaktadır. Yine internet haberciliği, "kes, yapıştır"a çok büyük yer vermesi nedeniyle bir kişinin özel haberinin, başkası tarafından ve sanki kendi haberiymiş gibi kullanılmasına neden olmakta, buna paralel şekilde de emeğe ve fikri haklara saygı yara almaktadır. Dijital yayıncılığı sağlayıcılar olarak bilinen ERİŞİM ve İÇERİK ile KULLANICILAR şekline üç bölümde düşünüyoruz. Ancak, bu alanda önümüzdeki dönemlerde rekabet çok büyük ölçüde artacaktır. Bunun en büyük göstergesi, bu alana büyük sermayenin de girmeye başlamasıdır. Bunun yararlarının başlarında ise denetim mekanizmasının devreye girmesi gelmektedir. Nitekim siyasi iktidar, denetim konusunda girişimleri başlatacağı sinyalini de vermiştir."
"GAZETE İHTİYACI ORTADAN KALKIYOR"
Dijital yayıncılık nedeniyle insanların televizyon izleme alışkanlıklarının da değiştiğini vurgulayan Yaşar, şunları söyledi:
"Dijital yayıncılığın çok büyük gelişme kaydetmesinin ardından televizyonlarda yayın akışları da değişmeye başlamıştır. Eskiden belirli saatlerde haber veren televizyonlar, artık önemli haberleri anında vermeye geçmişlerdir. Dijital yayıncılık, insanların gazete ihtiyacını da ortadan kaldırmaya başlamıştır. Birçok gazete bu nedenle yayınlarına son vermek zorunda kalırken, gazeteler artık ayakta kalmakta zorlanmaktadırlar. Klasik yayıncılık anlayışlarını tamamen değiştirmedikleri takdirde televizyonların da geleceği parlak değildir. Dijital yayıncılıkta önümüzdeki dönem yerellik ve uzman gazetecilik çok önemli duruma gelecektir. Habercilikte okuyucu tercihlerinin öne çıkmasına paralel şekilde editoryal tercih, ikinci plâna düşecektir. Ancak dijital yayıncılığın, haber kirliliğine yol açtığı da bir gerçektir. Bu nedenle bilgi de önemsizleşmeye başlamıştır. Çünkü haberler, tartışılma fırsatı bulamamaktadır. Bu arada haberlerin işlenişinde nedensellik de kalmamıştır. Sığ gazetecilik yaşanmaktadır."
TAYLAN ERTEN: "YEREL MEDYANIN, EKONOMİ HABERCİLİĞİNİ ÖNEMSEMESİ GEREKİR"
"Yerel medyada ekonomi haberciliği" konusunda düşüncelerini açıklayan TGC Ankara Temsilcisi Taylan Erten, 1990`lı yıllara dek yerel medyada ekonomi haberciliğinden söz edilemediğine dikkati çekerken, şu değerlendirmede bulundu:
"Yerel medya, ekonomi haberciliğini boşlayamaz, boşlamamalıdır. Yerel medya, mutlaka yöresinin ekonomisine de kilitlenmelidir. Böylece de bölgesinin ekonomik iletişimine katkı sağlamalıdır. Yerel gazetecilere sesleniyorum. Ekonomi haberi yapmadığınız günlerde gece rahat uyumayın."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli