Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

ORMANLARA ÖZEL KORUMA

ORMANLARA ÖZEL KORUMA

Balıkesirin orman varlıkları 69 yangın gözetleme kulesiyle korunurken, bu yıl ilk kez motorsikletli ekiplerde orman yangınlarına karşı görevde olacak

Orman Bölge Müdürü Yalçın, sorumluluk bölgelerinde yer alan ormanlık alanlarda çıkması muhtemel yangınlara karşı özel önlemler aldıklarını söyledi. Yalçın, bin 500 orman işçisinin yangın sezonuna hazır olduğunu, Kazdağları`nda ise motorsikletli ekiplerin görev yapacağını kaydetti.
Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, Türkiye`nin önemli orman varlığı arasında gösterilen Kazdağları`nda meydana gelebilecek yangınlar için özel hazırlık yaptıklarını söyledi.
Orman yangınlarına karşı hassas döneme yaklaşıldığını belirten Yalçın, 1 Haziran 2013`ten itibaren yangınlara karşı teyakkuz halinde bulunduklarını bildirdi. Bu yıl havaların erken ısınması sebebiyle tarihin 1 Mayıs`a alındığını aktaran Yalçın, "Şu anda tam olarak hazırız. Çanakkale`de görev yapacak helikopter, 1 Mayıs itibariyle hazır durumda ancak Balıkesir`de görev yapacak iki helikopter 1 Haziran`da hazır olacak. Bu helikopterlerden biri il merkezinde diğeri ise Edremit`te konuşlandırılacak" diye konuştu.
BİN 500 ORMAN İŞÇİSİ GÖREVE HAZIR
Yangınlara karşı bin 500 orman işçisinin hazır beklediğine dikkat çeken Hüseyin Yalçın, işçilerin diğer işleri de yaptığını vurguladı. Personelin 1 Haziran`dan itibaren tamamen yangına odaklanacağına işaret ederek, "Bizim için Balıkesir ve Çanakkale`de kritik üç bölge bulunuyor. Bunlar Gelibolu, Dursunbey-Kepsut arasındaki bölge ve Kazdağları. Geçmiş yıllardan edindiğimiz tecrübelere göre buralarda yangın çıkma olasılığı daha fazla. Bu bölgelere karşı daha duyarlıyız. Buralarda motosikletli ekiplerimiz görev yapıyor. Ayrıca 70 arazöz, 2 yangın söndürme helikopteri, 1 uçak, içinde internet bağlantısı bulunan tam donanımlı yangın yönetim aracı ve 26 ilk müdahale aracı hazır bekliyor." dedi.
MOTORSİKLETLİ EKİPLER
VADİLERDE GÖREV YAPACAK
Kazdağları`nda 1 Haziran`dan itibaren motosikletli ekiplerin göreve başlayacaklarını ifade eden Orman Bölge Müdürü Yalçın, şöyle devam etti: "Genellikle yangınları haber almak için kule sisteminden faydalanıyoruz ancak bazı noktalarda, özellikle derin vadilerde orman yangınları belli bir seviyeye çıktıktan sonra görme imkanımız oluyordu. Bunun önüne geçmek için motosikletli ekiplerimiz, bu tür vadi içlerinde görev yapacak. Gelibolu`da ATV olarak adlandırılan 3 adet arazi motoru ve 4 adet motosikletli arkadaşımız görev yapacak. Balıkesir`de ise 8 motosikletli ekibimiz göreve başlayacak."
RİSKLER TESPİT EDİLDİ, ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Kazdağları`nın da içinde bulunduğu Edremit Körfezi bölgesinin Türkiye`nin en önemli turizm merkezleri arasında yer aldığının altını çizen Yalçın, bu sebeple sadece burayı kapsayan eylem planı yapıldığını kaydetti.
Çalışmayla yangın risklerinin ele alınacağını anlatan Yalçın, "Buradaki yolların bakımı, araçların organizasyonu gibi pek çok konu başlığı enine boyuna ele alınıyor. Çalışmanın içinde Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri 3. Bölge Müdürlüğü Balıkesir Şube Müdürlüğü ve bazı STK`lar da yer alıyor. Riskler tespit edildi. Ulaşım ile ilgili ciddi riskler var. Bakıma ihtiyaç duyulan yollarla, yeni yapılması gereken yollar belirlendi. Milli parklara yol, özel izinle yapılıyor. Bunların hepsini değerlendiriyoruz. Bu ay sonunda çalışmamızı tamamlamayı planlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
ORMANLAR 24 SAAT GÖZLENİYOR
Balıkesir`de toplam 69 yangın gözetleme kulesi bulunduğu bilgisini veren Orman Bölge Müdürü, "Bu kulelerimizin bulunduğu kritik noktalara 4 adet, son teknolojiye sahip kameralar yerleştirildi. Bu yıl 3 kuleye daha kamera takılacak. Bunun için Telekom İl Müdürlüğü altyapı desteği veriyor. Bu kameralar dumana karşı duyarlı. Dumanı gördüğü zaman otomatik olarak yakınlaştırma özelliği var. Görüntüleri, Yangın Harekat Merkezi`nden yangın sezonunda 24 saat boyunca izleniyor. Ayrıca internet ortamından bakanımız dahi izleyebiliyor" diye konuştu.
 Orman Bölge Müdürü Yalçın, "Burada motosikletli ekipler görev yapacak. Gözetleme kulelerine yangına duyarlı özel kamera yerleştirildi. Ayrıca aralarında Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri 3. Bölge Müdürlüğü ve STK temsilcilerinin de desteğiyle Kazdağları Yangın Eylem Planı hazırlanıyor" dedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli