Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Orman yangınları konusunda riskli dönem sürüyor

Orman yangınları konusunda riskli dönem sürüyor

Bandırma Orman İşletme Müdürü Faruk Tuna Yüksek, teşkilat olarak orman yangınları konusunda teyakkuz durumunda olduklarını belirtti.

Bandırma Orman İşletme Müdürü Faruk Tuna Yüksek, teşkilat olarak orman yangınları konusunda teyakkuz durumunda olduklarını belirtti.

Çanakkale’de yaşanan büyük yangının söndürme çalışmalarına Balıkesir Bölge Orman Müdürlüğü’nün 4 timle katıldığını, Bandırma Orman İlçe Müdürlüğü olarak bu çalışmalara kendilerinin de destek verdiğine işaret eden Yüksek, şunları söyledi:

“İçinde bulunduğumuz 2023 yılında, Bandırma’da 2, müdürlüğümüz sorumluluk alanındaki Manyas’ta ise 1 yangın ortaya çıktı. Bandırma merkezdeki yangında 0,1 dönüm, Emreköy’de 11 dönümlük fıstık çamı alanı zarar gördü. Bandırma ve Manyas sınırları içindeki bu alanlarda toplam 30 dönüm alan zarara uğradı.”

Bandırma Orman İşletme Müdürü, Orman Yüksek Mühendisi Yüksek, kendilerine bağlı Bandırma ve Susurluk’ta 2 ve Manyas’ta 1 yangına müdahale ekibi bulunduğunu belirterek, şunları aktardı:

“Bunların yanı sıra yangınlar için riskli dönem olan temmuz, ağustos ve eylül aylarında görev yapmak üzere Emreköy ve Avşa’da 1’er, sezonluk kiralanan ekip bulunuyor. Buna paralel olarak Kapıdağ’da ve Ormanlı’da 1’er, Marmara’da ise sabit 1’er arazözümüz var. Ayrıca Erdek ve Susurluk’ta 1’er yangın gözetleme kulemiz yer alıyor. Tabii ki bu gözetleme kulelerimiz önemli ama vatandaşlarımızın, herhangi bir yangın durumunda duyarlılık göstererek yetkili makamlara hemen haber vermelerinden de çok memnunuz. Öyle ki, kimi kez Erdek’in sahil bandındaki vatandaşlarımız, dağların arkasındaki bulutları bile duman sanarak bize yangın ihbarında bulunuyorlar.”

Yangının her mevsimde çıkabileceğine dikkati çeken Yüksek, şöyle konuştu:

“Tabii ki yangın konusunda en riskli dönem temmuz-eylül arasıdır. Özellikle de temmuz ve ağustos aylarında bu risk daha fazladır. Nem oranı, sıcaklık ve özellikle rüzgâr ne yazık ki yangının büyümesine yol açar. Vatandaşlarımızın, bu aylarda, özellikle ormanlık bölgelerde çok dikkatli olması gerekir.”

Bandırma Orman İşletme Müdürü Faruk Tuna Yüksek, 2022 yılında Bandırma’ya bağlı Dutliman bölgesine diktikleri fidanların bakımını, önümüzdeki kasım ayı sonu veya aralık ayı başında yapacaklarını, bu dönemde toplam 67 dönümlük alana sahil çamı ve yeni fidan dikeceklerini sözlerine ekledi.

ÖNDER BALIKÇI



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı