Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı olası yangınlara hazır

Orman ve Su İşleri Bakanlığı olası yangınlara hazır

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bakanlığın merkez ve bölge teşkilatlarıyla 2013 yangın mevsimi hazırlıklarını değerlendirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bakanlığın merkez ve bölge teşkilatlarıyla 2013 yangın mevsimi hazırlıklarını değerlendirdi.
Bakan Eroğlu, sıcaklık ortalamasının 0,5 ile 1 derece yüksek seyredeceği bu yaz sezonunda orman yangınlarıyla yapılacak mücadele tedbirlerini ele aldı.
Bakan Eroğlu, 2013 yılı yangın mevsimi hazırlıklarını Orman Genel Müdürlüğünde bakanlığın merkez ve bölge müdürlüklerinin görüntülü konferans sistemiyle hazır bulunduğu toplantıyla değerlendirdi. 
Bu yaz daha sıcak geçecek 
Bu yaz sıcaklık ortalamalarının mevsim normallerinin 0,5 ile 1 derece üzerinde seyredeceğinin tahmin edildiğini belirten, Prof. Dr. Veysel Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadele için bütün tedbirlerin alınmasını ve orman teşkilatının teyakkuzda olmasını istedi. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yangın mevsiminin başladığı 1 Mayıs itibarıyla yangınlara karşı alınacak tedbirleri bakanlığın bütün birimlerinin katıldığı toplantıyla değerlendirdi. 
2013`te 50 hava aracı görev alacak 
2013 yılında 2 bin 222 araç ve iş makinesinin orman yangınlarında görev alacağını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, orman yangınlarında bu yıl 6 idari helikopter, 24 adet su atar helikopter, 14 adet Dromader uçak, 6 adet Amfibik uçak olmak üzere toplam 50 hava aracının görev alacağını söyledi. 
İki aşamalı plan uygulanıyor
Toplantıda orman yangınlarında iki aşamalı bir planın uygulanmasını isteyen Prof. Dr. Eroğlu, şöyle devam etti: "Yangın ihbarı alınır alınmaz, A planını uygulayın. Bu plana göre en yakın helikopter ve ekibi 12 dakikada içerisinde kalkıp 13-20 dakika içerisinde yangına müdahale edecek. Aynı anda en yakın yer ekipleri ve iş makinaları hareket ettirilecek, 15-20 dakika içerisinde yangına müdahale edecek. 
Yangın büyüme eğilimine girdiğinde ise B planını uygulayın. Bu plana göre ise Orman Genel Müdürlüğü`ndeki Yangın Harekat Merkezi devreye girecek. 45-60 dakika içinde 5-7 helikopter, ekibiyle birlikte yangın mahalline intikal edecek. Yangın daha da büyüme eğilimi gösterdiğinde Genel Müdür başkanlığındaki kriz yönetimi devreye girecek ve gerektiğinde yangın mahaline intikal edecek" 
Bölgelere harekat merkezleri kuruluyor
Orman yangınlarına daha etkin müdahale edebilmek için bölgelere yangın harekat merkezleri kurulması talimatını veren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Çanakkale, Balıkesir, Muğla, Mersin bölgelerine bu merkezlerden kurduk. 2014 yılı ve sonrasında bu merkezlerin sayısı 22`ye çıkarılmalı" diye konuştu. 
Hava filosu daha da güçlendirilecek 
Orman yangınlarında kullanılmak üzere alınan 5 adet Bell429 tipi komuta-kontrol helikopterinin 2014 yılında faaliyete başlayacağını söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen 20 adet genel maksat helikopter alımı için Savunma Sanayi İcra Komitesi kararı alındı" dedi.
Zarar gören alanlar bir yıl içinde ağaçlandırılıyor
Yangından zarar görmüş alanların bir yıl içerisinde ağaçlandırıldığını ve bir metrekarenin bile başka maksatlı kullandırılmadığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yangınların büyük kısmının insan kaynaklı olduğunu hatırlatarak, hava sıcaklığının yüksek olduğu dönemlerde daha dikkatli olunmasını ve yangın görüldüğünde ALO 177 ihbar hattının aranması hususunda da vatandaşları uyardı. 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false