Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

Orman Bölge 2013 odun dışı ürün envanterini açıkladı

Orman Bölge 2013 odun dışı ürün envanterini açıkladı

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğünün, 2013 yılına ait odun dışı orman ürünleri envanter ve planlama çalışmaları kamuoyuna açıklandı.

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğünün, 2013 yılına ait odun dışı orman ürünleri envanter ve planlama çalışmaları kamuoyuna açıklandı.
Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın " Son yıllarda, Odun Dışı Orman Ürünlerine  olan talep önemli ölçüde artmış ve bu nedenle orman kaynakları yeni bir farkındalık yaratmıştır. Buna paralel olarak da  Odun Dışı Orman Ürünlerinin yenilenebilir, sürdürülebilirlik esasları doğrultusunda planlı faydalanma prensipleri de  önem kazanmıştır" dedi.
Bu bağlamda 2011 yılında merkezde Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanlığı`nın kurulduğunu, taşra olarak adlandırılan Orman Bölge Müdürlüklerinde ise Şube ve Başmühendisliklerin kurulduğu bilgisi veren Yalçın, "Ormanlarımızda odun dışı orman ürünleri olarak bilinen Defne, Ihlamur, Kekik, Kestane, Adaçayı, Çiçek Soğanları, Mantar vb ürün potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilerek hem orman köylümüze kazanç imkanı verilmesi hem de milli ekonominin ihtiyacı ham maddenin karşılanması ormancılığımızın çok amaçlı fonksiyonlarından birini oluşturmaktadır. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü odun dışı orman ürünleri ve genel olarak doğal kaynaklar bakımından çok zengin çeşitliliğe sahip bir coğrafyada bulunmaktadır" diye konuştu. 
2013 yılında 15 farklı tür üzerinde ve 15.600 hektar alanda envanter ve planlama çalışmalarının yapıldığını, bunun dışında envanter çalışması kapsamında olmayan ürünlerle birlikte toplam 22 değişik odun dışı orman ürünü tespiti yapıldığını belirten Orman Bölge Müdürü Yalçın devamında şöyle konuştu: "Yapılan bu planlama çalışmaları neticesinde odun dışı orman ürünlerinden  2013 yılında 29 bin ton ürün rezerv tespit edildi. Orman Bölge Müdürlüğü olarak 2013 yılında bu ürün satışlarından 183.592 TL gelir sağlandı. Asıl amacımız ormanda değerlendirilmeden yok olan ürünlerinin ekonomiye kazandırılması olup orman köylüsüne ek kazanç imkânının sağlanmasıdır."
2014 yılında çok farklı türlerden 30.000 hektar alanda en az 10 adet envanter planlamasının yapılacağı bildirildi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 16.2 ° / 3.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 17.7 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 20.2 ° / 5.2 ° false