Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Olta balıkçıları ?gırgır ve trole hayır? dedi

Olta balıkçıları ?gırgır ve trole hayır? dedi

Trol, Erdek Körfezi´nde de var

Türkiye Olta Av Kulübü öncülüğünde, İstanbul Yeniköy sahilinde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, İstanbul Boğazı´nda gırgır ve trol ağları ile balık avlanmasını protesto etti. Ellerinde, ?küçük balığı tutma, alma, yeme?, ?bilinçsiz avlanmaya hayır? yazılı pankartlar bulunan grup, ?Boğaz´da gırgıra hayır?, ?Boğaz´da katliam istemiyoruz? sloganları attı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan olta balıkçısı Mehmet Gökçe, Denizcilik Bakanlığı kurulması gerektiğini belirterek, ?Yok olmuş ya da yok olmaya yüz tutan binlerce tür var. Boğaz´da ve Karadeniz´in girişinde ?gırgır´ dediğimiz ağlardan onlarca atılıyor. Ellerindeki gelişmiş teknolojiyi kullanarak, sonarlarla yerlerini belirleyip, ?şok´ dediğimiz sistemle balığı sersemleterek ağlarına topluyorlar. Küçük-büyük demeden, geleceğimizi ağlarına doldurarak alıp götürüyorlar. Çinekop ve sarı kanat dediğimiz balık, bir kez bile üreyemeden, o insanların ağlarında heba oluyor? dedi.
Eylem sırasında konuşan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da, Denizcilik Bakanlığı kurulması için TBMM Başkanlığına kanun teklifi vereceğini belirtirken, şunları söyledi:
?Türkiye´de, balıkçılık sektöründe sıkı bir denetim yapılmadığı ve önlem alınmadığı için gelecek kuşaklar, balıkların türlerini ancak resimlerde görebilecekler. Bizler, bu bilinçsiz ve aşırı avlanma nedeniyle denizlerimizdeki balık türlerinin yok edilmesini istemiyoruz. Bu bilinçsiz ve gelişigüzel avlanma yöntemleriyle balık türleri yok ediliyor. Bunların başında da ?sonar´ denilen şoklama yöntemi geliyor.?

/resimler/2016-1/6/2320425527063.jpg
ERDEK KÖRFEZİ DE TROL CENNETİ
Bu arada Erdek Körfezi de yıllardır ?trol cenneti? olarak biliniyor. Birçok bölgede trolle avcılık yapılıyor. Geleceğini düşünen birçok balıkçı, yıllardan beri Erdek Körfezi´ndeki yasak avlanmalarla ciddi şekilde mücadele edilmesi ve yetkililerin, sıkı denetim uygulaması gerektiğine dikkat çekiyor.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli