Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Ölçü aletlerinin muayenesini yaptırmayana ceza geliyor

Ölçü aletlerinin muayenesini yaptırmayana ceza geliyor

Ölçü ve tartı aleti kullanan mükelleflerin beyanname vermeleri 1 Ocak tarihinde başladı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Balıkesir İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, ölçü ve tartı aletlerinin periyodik muayene ve damgalama işlemleri için 1 Ocak - 28 Şubat 2017 tarihleri arasında ilgili birimlere periyodik muayene müracaat beyannamelerini vermelerinin zorunlu olduğunu bildirdi.
28 Şubat Salı günü mesai bitimine kadar başvuruların alınacağının belirtildiği yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: ?Ölçü ve tartı aletlerinin her türlü denetimleri 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu´na göre İl Müdürlüğümüz tarafından muayene edilecek ölçü ve tartı aletleri şunlar; Tartım kapasitesi 2000 kg´ın üzerinde olan tartı aletleri, diğer tartı aletleri, elektrik sayaçları, su sayaçları, gaz sayaçları, lpg sayaçları, akaryakıt sayaçları.
Yetkili muayene servislerince muayene edilecek ölçü ve tartı aletleri şunlar; Otomatik tartı aletleri, I ve II. Sınıf otomatik olmayan tartı aletleri, belediyelerce tespit edilecek yer ve günlerde kurulan, üretici ve pazarcılar tarafından malların doğrudan tüketicilere perakende olarak satıldığı açık ve kapalı pazar yerleri dışında kullanılan ve tartım kapasitesi 2000 kg´ın altında olan III.ve IV. Sınıf otomatik olmayan tartı aletleri, taksimetreler, egzos emisyon ölçme cihazları, takoğraflar.
Grup Merkezi Belediye Ölçüler ve Ayar Memurlarınca muayenesi yapılacak ölçü ve tartı aletleri şunlar; Belediyelerce tespit edilecek yer ve günlerde kurulan, üretici ve pazarcılar tarafından malların doğrudan tüketicilere perakende olarak satıldığı açık ve kapalı pazar yerlerinde kullanılan ve tartım kapasitesi 2000 kg´ın altında olan III.ve IV. Sınıf otomatik olmayan tartı aletleri, yay ve elektronik tertibatı bulunmayan tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan mekanik tartı aletlerinden; masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantarlar, ibreli teraziler.
Bu bağlamda; Ölçü ve tartı aletlerinin periyodik muayene zamanı ve müracaat şekli; Tartı aletlerinin ve akaryakıt, lpg sayaçlarının periyodik muayene süresi iki yıl, elektrik, su ve doğalgaz sayaçlarının ise on yıldır.
Periyodik muayene süresinin hesaplanmasında damga yılı esas alınır ve yıl içerisinde hangi tarihte damgalanmış olursa olsun damgalandığı yıl birinci yıl olarak sayılır. Damga süresini doldurmuş ölçü ve tartı aletlerinin periyodik muayeneleri için, kullanıcılar tarafından sürenin dolduğu yılı takip eden yılın Ocak ayının başından Şubat ayının son gününe kadar periyodik muayene için başvurulması gerekir. Şubat ayının son günü tatile rastladığı takdirde müracaat sonraki ilk iş günü mesai bitimine kadar yapılabilir. Posta ile yapılan müracaatlarda müracaat tarihi olarak evrağın muayene yetkili kurumdaki kayıt tarihi esas alınır. Ölçü ve tartı aleti kullanıcıları tarafından muayene için; ölçü ve tartı aletinin tipi, markası, seri numarası, sınıfı ve kapasitesinin yer aldığı ve Bakanlık internet sitesinde yayımlanan ölçü ve tartı aleti başvuru formuyla; yukarıda 1.maddede bahsedilen ölçü ve tartı aletleri için İl Müdürlüğümüze, 2.maddede bahsedilen ölçü ve tartı aletleri yetkili muayene servislerine, 3. maddede belirtilen ölçü ve tartı aleteri için Grup Merkezi Ölçüler ve Ayar Memurluklarına müracaat edilir. Yapılan başvuru sonrası müracaat edildiğini gösteren bir belge alınmasını söz konusu belgenin ölçü ve tartı aletinin muayene ve damgası yapılana kadar muhafaza edilmesi ve talep edilmesi halinde ilgililere ibraz edilmesi gerekmektedir. İl Müdürlükleri ve Grup Merkezi Ölçü Belediye Ölçü Ayar Memurluklarına yapılan müracaatlarda, muayene ve damgalama ücretlerinin ilgili hesap numaralarına yatırıldığına dair makbuz veya banka dekontu dilekçe ekinde yer alır. Yetkili muayene servislerince yapılan muayeneler için muayene ücreti muayene sonrasında tahsil edilir.
Ölçü ve tartı aletlerini kullanan gerek resmi gerek tüzel kurum ve kuruluşlar ile bireysel kullanıcılar kullanmakta oldukları ölçü ve tartı aletlerini süresi içerisinde, (1 Ocak - 28 Şubat) ilgili kuruma müracaat etmeyerek ?damgası geçmiş ölçü aleti kullanmak fiilini işledikleri tespit edilenlere her bir ölçü veya tartı aleti için ayrı ayrı olmak üzere 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunun 15. maddesinin ?c? fıkrasına göre 2017 yılı için geçerli olan 1.835,00 TL idari para cezası uygulanması mecburiyeti bulunmaktadır?
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli