Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Ok, Bahçeli parti tüzüğüne aykırı hareket ediyor

Ok, Bahçeli parti tüzüğüne aykırı hareket ediyor

Partisinden ´kesin ihraç´ talebiyle MHP Merkez Disiplin Kurulu´na sevk edilen MHP Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, ihraç kararını ve ikna olmaz bir başkanlık karşıtlığından yine ikna olmaz başkanlık sistemi savunucusu haline dönüşen Devlet Bahçeli´yi değ

Ok´un en büyük tepkisi ise ihraçlardan çok Cumhurbaşkanı, hükümet ve MHP liderinin referandumda ?Hayır´ oyu verecekler için kullandığı dile oldu.
?Hayır´ oyu verecek seçmenin, terör örgütleriyle bir tutulmasına tepki gösteren Ok, bu dili kullananları sert sözlerle eleştirdi.
Devlet Bahçeli´nin ´Evet´ kararının ardından MHP´nin ´zor zamanlar´ geçirdiği eleştirisine katılmayan Ok, ´zor zamanlar´ geçiren adresin MHP Genel Merkezi olduğunu işaret etti.
Ok "Genel Merkez, tüzüğünün dışına çıktı. 7 Haziran da seçim meydanlarında verdiği vaatleri inkar ederek, parlamenter demokratik rejimden vazgeçip, bütün yetkilerin tek adama devredildiği tek adam rejimine destek verdiği için tabanından ve özellikle kendisine oy veren parti dışındaki seçmenlerinden büyük tepki alıyor. O yüzden MHP, zor günler geçirmiyor, ilkelerden uzaklaşan Bahçeli ve genel merkez yönetimi zor günler geçiriyor? dedi.
Bahçeli´nin başkanlık sistemi muhalifliğinden başkanlık sistemi savunuculuğuna dönüşmesini anlayamadıklarını söyleyen MHP´li Ok, "Anlayabilseydik şu anda başkanımızın yanında yer alırdık" şeklinde konuştu.
Ok, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kadar önemli bir konuyu, parti tüzüğüne ve seçim meydanlarındaki söylem ve vaatlere rağmen bu kadar keskin dönüş yapmayı ne tabanına ne kamuoyuna ne de biz ?Hayır´ diyen milletvekillerine izah edilemediği için biz ?Hayır´ diyoruz. Çünkü ?Hayır´ı propagandasını Türkiye´de 7 Haziran ve 1 Kasım öncesinde de en sert şekilde yapan bir tek kişi vardır o da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli´dir. Bu kadar keskin dönüşün bir izahı olmalı. Ama bu, izahı yapılamadığı için biz de diyoruz ki, ne değişti? Ne oldu da parlamenter demokratik rejimden vazgeçiyoruz? TBMM´nin yasama, kanun yapma yetkisine ortak olan yürütmeyi tek başına ele geçiren, yargıdaki üst düzey atamaları tek başına yapan ve dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde olmayan bu kadar yetkiyi, bir kişiye devredildiği ?tek adam rejimine´ niye ?Evet´ diyoruz? Bunları bilmiyoruz biz. ´Hayır´cı milletvekillerinin bu değişimin nedenlerini bilmedikleri gibi, gelişen durumla ilgili bir tezleri de yok. Sadece çeşitli dedikodular dolaşıyor bu dedikoduların son bulması için Bahçeli´nin durumu izah etmesi şart. Açık toplumlarda, bu bütün çıplaklığıyla önce kendi partisine sonra Türk milletine izah edilir. Bunu bırakın Türk milletine izah etmeyi, kendi yol arkadaşlarına, milletvekillerine ve MYK´ya izah etmiyor ya da edemiyorsanız, bir takım dedikodular çıkar. Ama ben dedikodular üzerinden siyaset yapmayı gündelik hayatta bile ahlaki ve insani bulmuyorum. Ama bir kez daha hatırlatmak istiyorum, bu kadar keskin dönüşü Türk milletine çok açık ve net bir şekilde herkesin anlayacağı bir dilden izah edemiyorsanız, o zaman bu dedikodular çıkar. Ben kendilerine bir kez daha çağrı yapıyorum, lütfen kamuoyunun önüne çıksınlar neden ?hayır´ derken bir anda ?evet´ dediklerini ve millete verdikleri sözden niye vazgeçtiklerini, açıklasınlar. ?Demokratik rejimden yanayız´ diye oy istedikleri milletimizi niye aldattıklarını izah etsinler. O zaman biz de bunları, doğru, mantıklı, makul bulduk diye çıkarız genel başkanımızın arkasından yürürüz."
Kesin ihraç kararıyla yönetim kuruluna sevk edilen üç milletvekilinden birinin kendisi olduğunu hatırlatan Ok, Bahçeli´nin kararının sadece MHP siyasetine değil parti tüzüğüne de aykırı olduğunu öne sürdü.
Ok "Olağanüstü Kurultay yapmadan, MYK´nı toplamadan, oylama yapmadan, hepsi bir tarafa Başkanlık Divanı´nda bile bunu konuşmadan, bir kişi genel başkan dahi olsa karar alamaz. Eski Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Atilla Kaya´nın bir açıklaması var. ?Siz başkanlık divanında, MYK´da parlamenter demokrasiyi savunacaksınız, ama üstünden bir hafta geçmeden hiç kimseye danışmadan bütün yetkilerin bir kişiye devredildiği anti demokratik tek adam rejimine evet diyeceksiniz.´ Bu sadece MHP için geçerli değil. Bir kişi genel başkan da olsa parti tüzüğüne rağmen, parti tüzüğüne aykırı karar alamaz? dedi.
Bahçeli´nin "Evet" oyu kararına neden olarak gösterdiği ´Beka meselesi´ açıklamalarına da tepki gösteren Ok, referandum öncesi kullanılan dilin ´Beka meselesi´nin aksine ayrıştırıcı olduğuna dikkat çekti.
Ok "Beka meselesinin aşılmasının bir tek yolu var. 15 Temmuz FETÖ kalkışmasında olduğu gibi, Türk milletinin birliğini beraberliğini sağlayıp devam ettirmek. Şimdi bu referandum vesilesiyle bu birlik beraberlik mi sağlanıyor yoksa evet-hayır diye Türk milletini kamplara ayırıp çeşitli yaftalar takarak, Türk milletinin birliğine mi yoksa bölmeye mi hizmet ediliyor? diyerek sözlerine ekledi.

Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli