Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Oda başkanları yerel yönetimlerde yer alamıyor

Oda başkanları yerel yönetimlerde yer alamıyor

Yapılan yeni düzenlemeyle, meslek odası başkanlarının belediye başkan aday adayı ve meclis üyesi adayı olmasının engellenmesine Balıkesir Esnaf Odaları Birliğinden itiraz geldi.

Yapılan yeni düzenlemeyle, meslek odası başkanlarının belediye başkan aday adayı ve meclis üyesi adayı olmasının engellenmesine Balıkesir Esnaf Odaları Birliğinden itiraz geldi.
Balıkesir Esnaf Odaları Birliği (BESOB) Başkan Vekili Necdet Erkan, meslek odaları başkanlarına getirilen bu kısıtlamayı, oda başkanlarına demokraside yer yok şeklinde değerlendirdi. 
Oda başkanlarının, belediyelerle köprü görevi yaptığına dikkat çeken Erkan, yapılan düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle oda başkanlarının önü kesiliyor itirazında bulundu.
Yapılan yeni yasal düzenleme ile meslek odası başkanlarının yerel yönetimlerde belediye Başkan Aday adayı ve meclis üyesi olamamasının acilen düzeltilmesini isteyen Başkan Vekili Erkan "Merkez`de Havran`da, Manyas`ta, Bandırma`da pek çok oda başkanımız meclis üyesi. Esnaf teşkilatı ile yerel yönetim arasında köprü oluyorlar. Kimseye zararları yok, faydaları çok. Milletvekilliğinde, belediye başkan adaylığından istifa doğru ama meclis üyeliği çok da siyasi bir makam değil. Yeni düzenleme şart" dedi
 Demokrasi ile bağdaşmaz
Erkan, 2009`da çıkarılan yeni bir düzenleme ile meslek odası başkanlarının belediye başkanı ve belediye meclisi üyesi olamayacaklarını hatırlatarak bu hatadan geri dönülmesini istedi.
Meslek odası başkanlarının esnaf teşkilatının sesi olduğunu vurgulayan Başkan Vekili Erkan "Milletvekilliği adaylığında, belediye başkan adaylığında oda başkanlığından istifa edip aday olmaları doğal. Ancak meclis üyeliği için de istifa şartı getirilmesini doğru bulmuyoruz. Meclis üyeliği siyasi bir makam değil. Pek çok ilçemizde örnekleri var. Havran`da iki meslek odası başkanımız belediye meclis üyesi mesela. Bandırma`da var, Balıkesir`de var. Aslında bu çok da zor bir görev. Bazen yerel yönetim ile esnaf teşkilatı arasında da kalınabiliyor. Ancak her zaman hem esnaf için hem de belediye için oda başkanı arkadaşlarımız köprü görevini görüyorlar. Esnafın sorunlarını meclise taşıyorlar. Meclis üyeliğinin kime ne zararı var? tam tersine faydası çok. İnşallah bu karar yeniden düzenlenerek oda başkanlarımızın meclis üyeliğinin önü açılır" diyerek sözlerini tamamladı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli