Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

O bir marka 350 yıllık, Kocagölün kazak fasulyesi

O bir marka  350 yıllık, Kocagölün kazak fasulyesi

Manyas ilçesine bağlı Kocagöl denilince akla öncelikle Kazak fasulyesi geliyor.

Manyas ilçesine bağlı Kocagöl denilince akla öncelikle "Kazak fasulyesi" geliyor. Fasulyede tam anlamıyla bir "marka" durumunda bulunan Kazak fasulyesinin damak tadına hitap eden sırrı, kıyısında yetiştiği Kuşgölü`nün (Manyas Gölü) verimli, milli toprağına bağlanıyor.
Kazak fasulyesinin üç aylık ciddi bir emek sonucunda yetiştiğine dikkati çeken üreticilerden Zeki Balkan, 1962 yılından bu yana fasulye üretimi gerçekleştirdiklerini vurgularken, şunları söyledi:
"Köyümüzde, 50 dolayında aile, geçimlerini bu fasulyeden sağlıyor. Bu fasulyenin yetiştirilmesini, bizden önce köyümüzde yaşayan Kazaklar`dan öğrendik. Fasulyemizi, öncelikle Bandırma ve Gönen pazarlarında satıyoruz. Bu arada İstanbul`a, hatta başta Almanya olmak üzere çeşitli ülkelere alıp götürenler bile oluyor."
79 yaşında bulunmasına karşın hâlâ fasulye tarlasıyla iç içe olan Hasan Balkan, "17 yaşından beri bu fasulyeyi yetiştiriyorum. Geçen yıl, kilosunu 7 TL`den satmıştık. Bu yıl ise sanıyorum 8 TL`den satarız. Ancak emeğimizin karşılığını da alıyoruz" dedi.
Yine, 40 yıldır Kazak fasulyesi yetiştirdiğini vurgulayan Kadir Oktay ise "Bu fasulyenin tılsımı, Kuşgölü`nün milli, verimli topraklarındadır" diye konuştu.
270 hane, 750 nüfusa sahip bulunan Kocagöl Köyü`nün Muhtarı Recep Can ise Kazak fasulyesini şöyle değerlendirdi:
"1962 yılına dek köyümüzde yaşayıp, bu fasulyeyi yetiştiren Kazaklar, daha sonra Kocagöl`ü terk etmişler. Bir grubu Kanada, önemli bölümü ise Rusya`ya gitmiş. Daha sonra Rusya`daki Çar 1. Petro`nun zulmünden kaçan Osmanlı vatandaşları, Kocagöl`e gelerek, Kazak fasulyesi geleneğini sürdürmüşler. Kısacası, Kocagöl için Kazak fasulyesi, 350 yıllık bir gelenektir." 
Muhtar Can, köylerinde, yaklaşık 150 dekarlık alanda üretilen Kazak fasulyesinin yanı sıra geçimini silajlık mısır, domates, balıkçılık, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıktan sağladığını belirtirken, 8500 dekarlık tarım alanları, 2 bin dekarlık meralarının bulunduğunu bildirdi.
"Altın Bayrak"ta aldılar
Kocagöl Muhtarı Recep Can, 2010 yılında, kendi olanaklarıyla gerçekleştirdikleri "Mera Islah Çalışması" nedeniyle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`na verilen "Altın Bayrak" ödülünün sahibi bulunduklarını vurgularken, "Ülkemizde, bu ödüle değer bulunan 5-6 köy arasında yer almanın mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu. 
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli